Αποφασισμένη να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της να δώσουν εντολή στον πρόεδρο της ΕΕ να παρουσιάσει εντός των προσεχών μηνών προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, φέρεται η Γερμανία.

Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, η Γερμανία απαιτεί την αλλαγή της συνθήκης, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή σκληρών πολιτικών κυρώσεων προς τα κράτη που δεν πειθαρχούν δημοσιονομικά, «τιμωρώντας» τα για παράδειγμα με απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέκλεισε τη γερμανική πρόταση για επιβολή πολιτικών κυρώσεων, σημείωσε ωστόσο πως είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.

«Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου» δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο και το Παρίσι πρότειναν την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ για την εισαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης. Στην ιδέα αυτή αντιτίθεται επίσης η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι κυρώσεις κατά των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα ή χρέος «θα πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν τα δικαιώματα ψήφου» κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σημείωσε επίσης σήμερα ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, στο πλαίσιο συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σημείωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει επίσης μια τροποποίηση της συνθήκης ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Ταμείο υποστήριξης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία αναμένεται να αρχίσει σε λίγες ώρες.