Η ζήτηση στη Γερμανία για πατάτες και προϊόντα πατάτας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, το οποίο σημαίνει ότι το λαχανικό χρησιμοποιείται αντ’ αυτού ως ζωοτροφή ή για την παραγωγή βιοαερίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση του κλάδου.

Έχει υπάρξει μια «καταστροφική μείωση στις πωλήσεις» κατεψυγμένων και αφυδατωμένων προϊόντων πατάτας και προϊόντων ψυγείου σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Βιομηχανικών Φρούτων, Λαχανικών και Επεξεργασίας Πατάτας (BOGK).

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρα με τεράστια κατανάλωση.

«Αρκετοί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι επεξεργασμένης πατάτας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BOGK Χορστ-Πέτερ Κάρος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολύτιμα τρόφιμα πρέπει να χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή, παραγωγή βιοαερίου ή να απορρίπτονται με άλλους τρόπους», με αποτέλεσμα η βιομηχανία να χάνει εκατ. ευρώ.

Ο Κάρος είπε ότι η βιομηχανία επεξεργασίας πατάτας χρειάζεται τη βοήθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης.

Αν και τα γερμανικά εστιατόρια έχουν ξανανοίξει, πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου αναμένεται να κηρύξουν πτώχευση ενώ η ζήτηση από μεγάλες εκδηλώσεις και εξαγωγές δεν αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα, ανέφερε η BOGK.