Δύο νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας. Ο ένας από τους νεκρούς είναι ένας 55χρονος Φιλιππινέζος που εργαζόταν στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Serpentina στα ανοικτά της χώρας, την οποία εκμεταλλεύεται ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, όταν επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2, όπως και άλλοι 29 συνάδελφοί του.

«Θρηνούμε δύο νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό (…) Ο ένας από τους ασθενείς που απεβίωσαν είναι ένας Φιλιππινέζος που εργαζόταν στην πλατφόρμα Serpentina πάνω στην οποία μολύνθηκε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ισημερινής Γουινέας, Σαλομόν Νγκέμα Ογουόνο, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο 55χρονος ασθενής, που «νοσηλευόταν για 26 ημέρες», τελικά «κατέληξε την 29η Απριλίου εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να εξηγήσει γιατί ο θάνατός του ανακοινώθηκε χθες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Επρόκειτο για τον πρώτο εργαζόμενο στην πλατφόρμα Serpentina που παρουσίασε συμπτώματα της COVID-19, γεγονός που ώθησε τις αρχές να προχωρήσουν σε εξετάσεις όλων των εργαζόμενων σε αυτή, διευκρίνισε ο υπουργός.

Οι 30 από τους εργαζόμενους αυτούς διαγνώστηκε ότι είχαν μολυνθεί. Αποβιβάστηκαν και τέθηκαν σε απομόνωση στο Μαλαμπό υπό παρακολούθηση από ομάδα ιατρών, είχαν ανακοινώσει οι αρχές της χώρας στα τέλη Απριλίου. Επρόκειτο για υπηκόους της Ισημερινής Γουινέας, των Φιλιππίνων, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και του Πακιστάν.

Η Ισημερινή Γουινέα έχει καταγράψει επισήμως τρεις θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε σύνολο 315 κρουσμάτων μόλυνσης από τη SARS-CoV-2. Ο τρίτος θάνατος, που ανακοινώθηκε επίσης χθες, ήταν αυτός ενός 65χρονου υπηκόου της χώρας.

Στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του μικρού κράτους της κεντρικής Αφρικής έχει επιβληθεί απόλυτη καραντίνα από τα μέσα του Απριλίου.

Η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων συνεισφέρει το 90% και πλέον των εσόδων από τις εξαγωγές στην Ισημερινής Γουινέας. H ExxonMobil είναι ο κυριότερος ανάδοχος δημοσίων συμβάσεων στον τομέα.

Η παραγωγή στην πλατφόρμα Serpentina της ExxonMobil, στο κοίτασμα Ζαφίρο, ανέρχεται σε περίπου 74.000 βαρέλια την ημέρα. Προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, η Ισημερινή Γουινέα παρήγαγε 120.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.