«Σε αντίθεση με όλα τα στερεότυπα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι εγγύτερα από ποτέ. Όχι μόνο λόγω των εμπορικών ανταλλαγών, αλλά επειδή μοιραζόμαστε παρόμοιες αξίες: πίστη στην ελεύθερη κοινωνία, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στην ετήσια διάσκεψη του Ινστιτούτου Stiftung Wissenschaft und Politik Foundation.

«Αυτό που μας φέρνει εγγύτερα από ποτέ είναι ο κοινός μας στόχος, η διατήρηση της ειρήνης και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας είναι το καλύτερο εργαλείο της Ευρώπης για την υλοποίηση του στόχου», επισήμανε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του με θέμα «Μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ;».

Σύμφωνα με τον κ. Μλαντένοφ, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ -ΗΠΑ περιέκλειε πάντα ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και μεταξύ των σημαντικών της πτυχών είναι η υποστήριξη των κοινών προσπαθειών για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, η συνεργασία στην ενέργεια, η αμυντική ασφάλεια, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η αποκατάσταση και η διατήρηση της ειρήνης στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και σε περιοχές συγκρούσεων.