Η αστυνομία της Νορβηγίας δημιούργησε μία ειδική μονάδα για να ερευνήσει τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου στο κέντρο του Όσλο και το νησί Οτόγια δράστης της οποίας είναι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ενώ έχει πάρει καταθέσεις από περίπου 200 μάρτυρες από το νησί και έχει κατάσχει όλα τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις φωτογραφικές μηχανές που βρέθηκαν εκεί.

«Η δημιουργία μίας ειδικής μονάδας δεν είναι κάτι που κάνουμε συχνά, αλλά είναι απαραίτητη διότι αυτή η υπόθεση είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί περισσότερα μέσα», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία θα ανακοινώσει τον αριθμό των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος σε αυτή τη μονάδα και θα διευκρινίσει τους στόχους της σε μερικές ημέρες, πρόσθεσε ο Κράμπι.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας δήλωσαν επίσης ότι το σύνολο των ηλεκτρονικών συσκευών που βρέθηκαν στο νησί Οτόγια, όπου ο Μπράιβικ πυροβόλησε και σκότωσε 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, θα κρατηθούν για να εξεταστούν.

«Αποφασίστηκε ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι φωτογραφικές μηχανές, οι κάμερες, τα iPad και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα κατασχεθούν για να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια στην υπόθεση», επεσήμανε ο Κράμπι.

«Εκτός αυτού θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε τα προσωπικά αντικείμενα στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες σε συνεργασία με την AUF (τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος) ώστε να γίνει με όσο το δυνατό πιο αξιοπρεπή τρόπο», υπογράμμισε ο Κράμπι.