Ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, θέση που αντιστοιχεί στον υπουργό Εσωτερικών, θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ τρεισήμισι μήνες μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου που κόστισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

«Θα επιθυμούσα να παραμείνει στη θέση του, όμως σέβομαι το γεγονός ότι κατέχει αυτή τη θέση εδώ και καιρό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Στόρμπεργκετ, που διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών το 2005, χρειάστηκε να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η αστυνομία τις επιθέσεις, καθώς η υπηρεσία δέχθηκε επικρίσεις ότι αντέδρασε καθυστερημένα και ανεπαρκώς στο μακελειό που διέπραξε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στο νησί Οτόγια, όπου έχασαν τη ζωή τους 69 άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, μέλη του Εργατικού Κόμματος και της νεολαίας του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Στόρμπεργκετ επιθυμούσε να παραιτηθεί από τη θέση του μετά τις περιφερειακές εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου, όμως δέχθηκε να παραμείνει ώστε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των επιθέσεων.

Ο Στόρμπεργκετ έχει μπει ξανά τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης έπειτα από μία σειρά βιασμών που έχουν σημειωθεί στη Νορβηγία.

Η αποχώρησή του θα προκαλέσει κάποιες αλλαγές στον κεντροαριστερό συνασπισμό. Θα αντικατασταθεί από την Γκρέτε Φαρέμο, την τωρινή υπουργό Άμυνας, τη θέση της οποίας θα πάρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε.