Ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι κατά πάσα πιθανότητα «παράφρων», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του μετά την παραδοχή χθες του πελάτη του ότι αυτός είναι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο και της επίθεσης με όπλο στο νησί Ότογια την Παρασκευή από τις οποίες σκοτώθηκαν 76 άνθρωποι.

«Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας.

Ο Λίπσταντ προσέθεσε ότι ο Μπράιβικ «μισεί όλους όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία» και δήλωσε ότι ανήκει σε ένα αντιισλαμικό δίκτυο που έχει δύο οργανώσεις στη Νορβηγία και αρκετές άλλες στο εξωτερικό.

Η νορβηγική αστυνομία και αυτοί που διερευνούν την υπόθεση έχουν εκφράσει αμφιβολίες για αυτό.

«Μιλάει για δύο πυρήνες στη Νορβηγία, αλλά αρκετούς πυρήνες στο εξωτερικό», διευκρίνισε ο Λίπσταντ.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του στο Reuters, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ μπορεί να μην επιθυμεί να δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας, καθώς πιστεύει ότι είναι «ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια».

Σε συνέντευξή του, ο Γκέιρ Λίπσταντ σημείωσε επίσης ότι ο Μπρέιβικ δείχνει να τάσσεται υπέρ της επιβολής «μιας δικτατορίας» και ότι αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα και τη δημοκρατία.