Η αστυνομία της Νορβηγίας θεωρεί ότι ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προφανώς έδρασε μόνος του σκοτώνοντας 76 ανθρώπους την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε στο Reuters σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Μπρέιβικ για άλλους πυρήνες: «Θεωρούμε ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα (το ενδεχόμενο)».

Οι αστυνομικοί επίσης αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Μπρέιβικ ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο αντισλαμιστών «σταυροφόρων».

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αστυνομίας, που δέχονται έντονες επικρίσεις επειδή χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα την Παρασκευή μέχρι να συλλάβουν τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε ήδη σκοτώσει 68 ανθρώπους- κυρίως νέους- στο νησί Οτόγια και άλλους οκτώ στο κέντρο του Οσλο.

Ως ένδειξη ότι η αστυνομία τείνει να απορρίψει το ενδεχόμενο ο Μπρέιβικ να ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου, θεωρείται το γεγονός ότι χθες ήρθησαν οι έλεγχοι στα σύνορα που είχαν επιβληθεί στις 22 Ιουλίου.

Επιπλέον, η Νορβηγία δεν ζήτησε από άλλες χώρες να διενεργήσουν έρευνα ούτε αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.

Ακόμα και αυτό που έγραψε ο Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του ενισχύει την άποψη της αστυνομίας: «Το παλιό γνωμικό: “αν θέλεις να γίνει κάτι, τότε κάντο μόνος σου” είναι σήμερα τόσο επίκαιρο όσο ήταν τότε».

«Διαισθητικά μοιάζει να έδρασε μόνος του όταν διαβάζεις τα γραπτά του. Είναι σαν να είναι χαμένος σε αυτόν τον κατασκευασμένο κόσμο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα», λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελέτης Ασύμμετρων Απειλών στο Σουηδικό Εθνικό Κολλέγιο Αμυνας.

«Οι μαζικοί δολοφόνοι δρουν συνήθως μόνοι τους,» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Μπρέιβικ πιθανόν να καταδικαστεί σε ισόβια ποινή κάθειρξης αν κριθεί ένοχος για τα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία των νεαρών στο νησί Ουτόγια.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ έχει κοινά χαρακτηριστικά με παλαιότερους μαζικούς δολοφόνους.

«Δεν έχει συμπόνοια, είναι αδιάφορος προς τους ανθρώπους που δολοφονεί, δεν έχει συνείδηση και δε νιώθει τύψεις», λέει ο Ράγκνχιλντ Μπιόρνεμπεκ, ερευνητής στην αστυνομική σχολή της Νορβηγίας.