Με την επίκληση μίας νέας διάταξης του ποινικού κώδικα η νορβηγική αστυνομία θέλει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να δικαστεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten η οποία επικαλείται εισαγγελική πηγή.

Η διάταξη αυτή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η οποία εισήχθη στο νορβηγικό ποινικό κώδικα το 2008, προβλέπει ανώτερη ποινή την 30ετή κάθειρξη.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο τόνισε πάντως ότι η προσφυγή στην παράγραφο 102 δεν είναι στην παρούσα φάση παρά ένα ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δυο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147 που αφορούν «τρομοκρατικές ενέργειες» και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης.

Τα δυο αυτά εδάφια αφορούν το πρώτο «τη σοβαρή αποσταθεροποίηση των βασικών λειτουργιών της κοινωνίας» και το δεύτερο την πρόθεση «διασποράς φόβου στον πληθυσμό».

Προς το παρόν ο δράστης χαρακτηρίζεται μόνον ως ύποπτος παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχθεί τις πράξεις του.

Σύμφωνα με το νορβηγικό δικαστικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει ομολογήσει τις πράξεις του, δεν μπορεί να τού απαγγελθεί κατηγορία εάν δεν ολοκληρωθεί η ανάκριση.