«Νομίζω ότι η Νορβηγία θα αλλάξει. Θα υπάρξει ένα πριν και ένα μετά», δήλωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτεμπεργκ στο BBC, τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής που προκάλεσαν 76 νεκρούς.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι η Νορβηγία θα είναι εύκολο να αναγνωριστεί. Θα είμαστε πάντα μια κοινωνία προσηλωμένη στις αξίες της δημοκρατίας και της διαφάνειας, και μια κοινωνία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι δραστήριοι, να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, με τέτοιον τρόπο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς», πρόσθεσε.

Μιλώντας από την επίσημη κατοικία του, ο Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι η Νορβηγία δεν ήταν προετοιμασμένη να είναι θύμα πράξεων τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί μια τέτοια βία.

«Η Νορβηγία είναι μια χώρα όπου ο καθένας αισθάνεται κοντά στον άλλο και ποτέ δεν είχαμε βιώσει ένα τέτοιο γεγονός στο παρελθόν. Πρέπει να ανατρέξουμε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρούμε μια πράξη βίας παρόμοια με εκείνη της Παρασκευής», δήλωσε.

«Οι Νορβηγοί βρίσκονται σε πένθος, είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Αλλά θα δούμε, επίσης, μια ενωμένη Νορβηγία, όπου οι άνθρωποι συμπαρίστανται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο Στόλτεμπεργκ ο οποίος είπε ότι γνώριζε πολλούς ανθρώπους από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους.