Η νορβηγική αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων γύρω από το νησί Οτόγια, όπου την Παρασκευή 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι έρευνες γύρω από το Οτόγια ολοκληρώθηκαν», δήλωσε ο Γιόχαν Φρέντρικσεν. Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός που ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης στο νησί και το Όσλο με 76 νεκρούς, θα ανακριθεί ξανά αύριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάκριση του Μπρέιβικ μετά τη σύλληψή του, διευκρίνισε ο Πάαλ Φρέντρικ Χορτ Κράμπι, ένας από τους υπευθύνους της έρευνας.

Ο ανώτατος εισαγγελέας στη Νορβηγία Τορ Αξελ Μπους ανακοίνωσε σήμερα ότι το κατηγορητήριο κατά του Μπρέιβικ δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε και η δίκη του δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος.

Παρόλο που ο Μπρέιβικ ομολόγησε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων με τους συνολικά 76 νεκρούς, το τελικό κατηγορητήριο δεν μπορεί να διαμορφωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα με το νορβηγικό νομικό σύστημα.

Παράλληλα η εφημερίδα Aftenposten γράφει σήμερα ότι η νορβηγική αστυνομία αναλύει το βίντεο που τραβήχτηκε με τον Μπρέιβικ από κάμερα ασφαλείας στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε με αυτοκίνητο στο Όσλο πριν μεταβεί στο Οτόγια.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί το βίντεο που ελήφθη μερικά λεπτά πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου ώστε να αναλύσει τις κινήσεις του υπόπτου στο Όσλο και στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και έξω από αυτό, προσθέτει η Aftenposten.

Πυροτεχνουργοί δηλώνουν ότι το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο μακελειό αν δεν υπήρχε μια υπόγεια διάβαση, η οποία μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κρατήρας, με αρκετά μέτρα διάμετρο και τέσσερα μέτρα βάθος.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πιστεύει πως ο Μπρέιβικ χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική ασφάλεια, η οποία του έδωσε περιθώριο ενός λεπτού και 15 δευτερολέπτων για να φύγει.