Μπροστά στο δικαστή αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 32χρονος Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, σκοτώνοντας 93 ανθρώπους. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της κράτησης του δράστη έως ότου γίνει η δίκη του.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.

Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο να υπάρχει και συνεργός του 32χρονου- παρότι ο ίδιος λέει πως έδρασε μόνος- αλλά και το κατά πόσο η ιδεολογία την οποία πρόβαλε έχει και άλλους υποστηρικτές.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει» στο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».

Την ίδια ώρα οι έρευνες των νορβηγικών αρχών στον βυθό της λίμνης όπου βρίσκεται το νησί Ουτόγια συνεχίζονται καθώς υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι.

Οι αρχές δεν αποκλείουν να υπάρχουν και νεκροί και κάτω από τα ερείπια του κυβερνητικού κτιρίου στο Όσλο, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι έρευνες, καθώς υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση.