Ο σφαγέας που «έσπειρε» το θάνατο στο νησί Ουτόγια πυροβολούσε αρχικά για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια επικράτησε απόλυτη σιωπή για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να ακουστεί η φωνή του Μπρέιβικ που έλεγε:«Είμαι μέλος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Βγείτε έξω από όπου και αν κρύβεστε. Υπάρχει ένα γρήγορο σκάφος που θα σας μεταφέρει στην ξηρά».

Επρόκειτο όμως για κόλπο με αποτέλεσμα να εμφανιστούν όλοι όσοι ήταν κρυμμένοι και ο Μπρέιβικ να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους.

Ένας από τους νεαρούς που σώθηκαν είναι ο 22χρονος Τορμπορν Βερέιντε του οποίου η μαρτυρία πραγματικά σοκάρει:«Το μόνο που έβλεπα ήταν να σκοτώνει τους φίλους μου. Πραγματικά δεν ξέρω πόσους φίλους μου έχασα».

Ο 22χρονος εργαζόταν σε καφετέρια του νησιού όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και βγαίνοντας έξω αντίκρισε το αποτρόπαιο αυτό θέαμα.

Νωρίτερα, ο διοικητής της αστυνομίας της Νορβηγίας, Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, δήλωσε ότι υποτίθεται πως την ώρα της επίθεσης θα έπρεπε να βρίσκεται αστυνομικός στο νησί Ουτόγια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί που ακριβώς βρισκόταν.

Πολλά είναι επίσης και τα σχόλια για το γεγονός ότι η αστυνομία καθυστέρησε να φτάσει στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το ελικόπτερο της αστυνομίας δεν ήταν σε ετοιμότητα και οι αστυνομικοί έπρεπε να φτάσουν οδικώς απέναντι από το νησί, ενώ στη συνέχεια δεν μπορούσαν να βρουν βάρκα.

Όταν τελικά έφτασαν, ο ένοπλος παραδόθηκε αμέσως. Επίσης, την ώρα που οι κατασκηνωτές έπαιρναν την Άμεση Δράση, οι υπεύθυνοι τους ζητούσαν να μην μπλοκάρουν το τηλεφωνικό κέντρο, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουν την έκρηξη στο Όσλο.