Σοκαριστικό είναι το κείμενο που περιλαμβάνεται στο μανιφέστο των 1500 σελίδων το οποίο ο Μπρέιβικ ανήρτησε στο διαδίκτυο λίγες πριν από τη σφαγή που ακολούθησε.

Ο τίτλος του μανιφέστο είναι «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» και το υπογράφει ως Άντριου Μπέργουικ από το Λονδίνο.

Στις 1500 σελίδες ο Μπρέιβικ δηλώνει συνεχιστής των Τεκτόνων Ναϊτών Ιπποτών και καταγράφει βήμα προς βήμα πως ετοίμασε τις επιθέσεις.

«Εξετάζω διάφορα μελλοντικά σενάρια για αντίσταση, αντιπαράθεση με την αστυνομία, ανακρίσεις, εμφανίσεις στο δικαστήριο, δηλώσεις στα media», γράφει, ενώ αναφερόμενος στην αίτηση που φέρεται να είχε κάνει για να προμηθευτεί από την αστυνομία ένα όπλο, έγραψε: «θα προτιμούσα ένα Ruger Mini 30. Στην αίτηση δήλωσα: κυνήγι ελαφιού. Θα ήταν πιο δελεαστικό να γράψω απλά την αλήθεια: εκτέλεση κουλτουριάρηδων μαρξιστών, πολυπολιτισμικών προδοτών.

Και συμπληρώνει: «Υπάρχουν στιγμές που η σκληρότητα είναι απαραίτητη και το αρνείσαι να ενεργήσεις έτσι είναι προδοσία προς τους ανθρώπους που θες να προστατεύσεις. Η προτιμώμενη μέθοδος είναι να χτυπήσεις με βίαιο και παραπλανητικό τρόπο. Όταν αποφασίσει να επιτεθείς, είναι καλύτερο να σκοτώσεις όσους περισσότερους γίνεται».