«Ο στόχος του ήταν να δώσει ισχυρό μήνυμα για να μην καταληφθεί η δυτική Ευρώπη από μουσουλμάνους, να πλήξει το Εργατικό Κόμμα που απογοήτευσε και πρόδωσε τη χώρα», όπως υποστήριξε στην κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία στο Όσλο ο 32χρονος Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

Ο δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων που σόκαραν τη Νορβηγία και την παγκόσμια κοινή γνώμη παραδέχθηκε τις πράξεις του, αλλά δεν ανέλαβε την ποινική ευθύνη, λέγοντας επίσης ότι έχει άλλες δύο ομάδες συνεργατών.

Η ακροαματική διαδικασία -διάρκειας περίπου μισής ώρας- στο δικαστήριο της νορβηγικής πρωτεύουσας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να μην δοθεί στον δράστη βήμα να εκθέσει δημόσια τις ακραίες, ρατσιστικές απόψεις του.

Ο δικαστής αποφάσισε να δεχτεί το αίτημα της εισαγγελίας για προσωρινή κράτηση του δράστη για περίοδο οκτώ εβδομάδων (που μπορεί να παραταθεί), ώστε να προετοιμάσει το κατηγορητήριο για τη βομβιστική επίθεση που μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και τη δολοφονική μανία του 32χρονου στο νησί Ουτόγια.

Ο δικαστής δήλωσε ότι η δίκη του δράστη μπορεί να διεξαχθεί σε ένα χρόνο.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ προσέθεσε ότι κατά την κράτησή του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

«Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι ‘υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας’», σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά την ανάκρισή του ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος.

Ο Μπρέιβικ παραδέχθηκε επίσης και σήμερα ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ένοχος και σημείωσε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό, προσέθεσε ο δικαστής.