Έπαθε σοκ όταν άκουσε για το απίστευτο μακελειό στην πατρίδα του. Όμως ήταν αδύνατο να φανταστεί ότι αυτός που πήρε με τόσο άγριο τρόπο τις ζωές 92 ανθρώπων ήταν ο ίδιος του ο γιος.

Ο πατέρας του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ πληροφορήθηκε την εμπλοκή του γιου του από το ίντερνετ. Σε συνέντευξή του σε νορβηγική εφημερίδα, ο ηλικιωμένος άνδρας δηλώνει σοκαρισμένος. «Διάβαζα στο ίντερνετ τις εφημερίδες και ξαφνικά είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του στο δίκτυο. Ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Ακόμη δεν έχω συνέλθει».

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι πήρε τη συνέντευξη από τον πατέρα του Μπρέιβικ «κάπου στη Γαλλία», ενώ σημειώνει ότι οι δύο άνδρες έχουν διακόψει κάθε επαφή από το 1995.

Ο άνδρας αυτός είναι συνταξιούχος και μένει στη Γαλλία και όπως είπε στην εφημερίδα είχε χωρίσει από τη μητέρα του υπόπτου μετά τη γέννησή του.

«Δεν μείναμε ποτέ μαζί, όμως είχαμε κάποιες επαφές κατά την παιδική του ηλικία», πρόσθεσε.  «Όταν ήταν μικρότερος, ήταν ένα φυσιολογικό παιδί, αλλά ήταν εσωστρεφής. Τότε δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική», είπε.

    Στον πατέρα του αναφέρεται και ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων, το οποίο δημοσίευσε λίγο πριν από τις επιθέσεις.

    Ο ύποπτος για τις επιθέσεις στη Νορβηγία διευκρινίζει στο μανιφέστο του ότι ο πατέρας του, διπλωμάτης που υπηρέτησε στο Λονδίνο και το Παρίσι, ξαναπαντρεύτηκε μετά τη γέννησή του, ενώ  η μητέρα του παντρεύτηκε έναν στρατιωτικό, ο οποίος έγινε θετός του πατέρας.

    Ο βιολογικός του πατέρας και η νέα του σύζυγος, που έμεναν στο Παρίσι, είχαν ζητήσει τότε την κηδεμονία του αγοριού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τη νορβηγική δικαιοσύνη.

 «Είχα μια καλή σχέση μαζί του και τη νέα του σύζυγο ως τα 15 μου χρόνια», γράφει ο φερόμενος ως δράστης των επιθέσεων, ο οποίος προσθέτει ότι τους επισκεπτόταν συχνά στη Γαλλία.

    Όμως οι επαφές σταμάτησαν στα 15 του χρόνια καθώς όπως ισχυρίζεται ο Μπρέιβικ δεν του άρεσε πολύ η περίοδος γκράφιτι που πέρασε μεταξύ 13 και 16 ετών, ενώ ο πατέρας του δεν έδωσε καμία συνέχεια σε αίτημα για επανασύνδεση πριν από μερικά χρόνια.

    Στο μανιφέστο του, ο Μπρέιβικ αποκαλύπτει επίσης ότι οι βιολογικοί του γονείς ήταν υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο των αιματηρών επιθέσεων της Παρασκευής, που στοίχισαν τη ζωή σε 93 ανθρώπους και προκάλεσαν, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, μια εθνική τραγωδία.