Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστης του μακελειού της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία με 77 νεκρούς, τηλεφώνησε στην αστυνομία για να πει ότι θέλει να παραδοθεί 26 λεπτά πριν από τη σύλληψή του, δείχνουν οι ηχογραφήσεις των δύο τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε στις υπηρεσίες άμεσης δράσης, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η πρώτη ηχογραφημένη κλήση έγινε στις 18:01 (19:01 ώρα Ελλάδος) από το νησί Ουτόγια, βορειοδυτικά του Όσλο, όπου ο Μπράιβικ, μετά τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε στη νορβηγική πρωτεύουσα, πυροβολούσε νέους που βρίσκονταν σε κατασκήνωση και προκάλεσε το θάνατο 69 ανθρώπων.

«Είμαι στο Ουτόγια. Θέλω να παραδοθώ», δήλωσε κατά την πρώτη αυτή συνομιλία που είχε με την αστυνομία, την οποία ξεκίνησε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως το «διοικητή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του νορβηγικού κινήματος της αντικομμουνιστικής αντίστασης».

Η κλήση αυτή διακόπηκε γρήγορα, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προσπαθούσε στη συνέχεια, μάταια όμως, να έχει νέα επαφή με τον δράστη.

Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες κλήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μπράιβικ ξανατηλεφώνησε στην αστυνομία στις 18:26 τοπική ώρα (19:26 ώρα Ελλάδος) δηλώνοντας εκ νέου ότι είναι ο «διοικητής του κινήματος της νορβηγικής αντίστασης», ενώ είπε στον συνομιλητή του ότι «ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ».

Στη συνέχεια ζήτησε να μιλήσει στη δύναμη Δέλτα, την ειδική δύναμη επέμβασης, και είπε να του τηλεφωνήσουν, αλλά το έκλεισε χωρίς να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου.

Στις 18:27 τοπική ώρα, ένα λεπτό μετά τη δεύτερη κλήση, ο Μπράιβικ συνελήφθη από τη δύναμη Δέλτα, η οποία είχε μεταβεί οδικώς και στη συνέχεια με σκάφος από το Όσλο στο Ουτόγια.