Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διενεργήσει τα γεγονότα και τις συνθήκες της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο και του μακελειού στο νησάκι Ουτόγια ανακοίνωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Στόχος αυτής της επιτροπής θα είναι κυρίως να εντοπίσει τι λειτούργησε και τι λειτούργησε λιγότερο καλά. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλες τις πλευρές αυτών των επιθέσεων για να αντλήσουμε διδάγματα από τα όσα συνέβησαν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για «επιτροπή έρευνας».

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών (SP), της άκρας δεξιάς, Τζίμι Άακεσον, ο οποίος έχει καταδικάσει τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις ενός άλλου μέλους του κόμματός του που επεσήμανε ότι για το μακελειό ευθύνεται η πολυπολιτισμικότητα.

«Αν δεν υπήρχε εξισλαμισμός ή μαζική μετανάστευση, δεν θα υπήρχε ο καταλύτης που ώθησε τον δράστη Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ να κάνει αυτό που έκανε», πρόσθεσε ο Χέλσμπορν στο κείμενό του που έχει πλέον κατέβει από το ιστολόγιό του.