Η έρευνα της νορβηγικής αστυνομίας για τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Οτόγια από την οποία έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι, θα είναι ενδελεχής και ενδέχεται να διαρκέσει ένα χρόνο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Όσλο Χανς Χάλβορσεν δήλωσε ότι περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο.

Μία ειδική μονάδα έχει δημιουργηθεί για να αναλάβει την έρευνα. Οι αστυνομικοί έχουν χωριστεί σε 27 ομάδες και ερευνούν το υλικό από βίντεο και άλλα στοιχεία της υπόθεσης, ενώ παίρνουν καταθέσεις και από αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία ερευνά επίσης την πιθανότητα ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, καθ΄ομολογία του δράστης της επίθεσης, είχε διεθνείς διασυνδέσεις ή χρηματοδότηση.

Ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία επέτρεψε αρχικά στον Μπράιβικ να παρουσιάσει τη δική του πλευρά των γεγονότων. Μετά τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων θα μπορέσει πλέον η αστυνομία να παρουσιάσει κάποια από τα ευρήματά της, σύμφωνα με τον Κράμπι.

Παρόλα αυτά ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι δεν είναι σοβαρά (στοιχεία) όλα όσα εμφανίζονται στο Διαδίκτυο και ότι η αστυνομία πρέπει να τραβήξει μία γραμμή.

Σήμερα μάλιστα η νορβηγική εφημερίδα VG αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Μπράιβικ τηλεφώνησε στην αστυνομία από το νησί Οτόγια. Δημοσίευσε και την ακριβή συνομιλία: «Μπράιβικ. Διοικητής. Μέλος του κινήματος της αντικομμουνιστικής αντίστασης κατά του εξισλαμισμού. Αποστολή εξετελέσθη. Θα παραδοθώ στη δύναμη Δέλτα»

Πάντως ο Κράμπι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι αυτή η είδηση είναι αληθινή, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά το τηλέφωνο που χρησιμοποίησε ο Μπράιβικ.