«Επίθεση στη δημοκρατία», χαρακτήρισε τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου ο πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα του μακελειού ενώπιον μελών του Εργατικού Κόμματος.

Οι αρκετές εκατοντάδες συγκεντρωμένοι με τριαντάφυλλα στα χέρια, σήμα κατατεθέν του Εργατικού Κόμματος που έχει γίνει πλέον και αυτό των θυμάτων της επίθεσης, και τηρώντας ενός λεπτού σιγή αποχαιρέτησαν τα αδικοχαμένα θύματα.

«Οι σφαίρες χτύπησαν τους νέους μας, όμως έπληξαν και ένα ολόκληρο έθνος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Τα περισσότερα θύματα της επίθεσης στο νησί Ουτόγια ήταν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. «Μία επίθεση εναντίον της ενασχόλησης με την πολιτική είναι μία επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εντωμεταξύ δύο νορβηγοί ψυχίατροι ανέλαβαν την ψυχιατρική αξιολόγηση του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, για να καθορίσουν αν είναι νομικά υπεύθυνος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Η έκθεση των ειδικών αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Ο Μπρέιβικ ανακρίνεται από σήμερα το πρωί εκ νέου από την αστυνομία σχετικά με τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν μετά την πρώτη, επτάωρη κατάθεσή του, το Σάββατο, σύμφωνα με τον Κράμπι. Η επόμενη εμφάνισή του ενώπιον της αστυνομίας είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, όμως η αστυνομία δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.

Εξάλλου η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ιατροδικαστές έχουν ταυτοποιήσει όλες τις σορούς που βρέθηκαν μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και το μακελειό στο νησί Ουτόγια, όπου συνολικά έχασαν τη ζωή τους 76 άνθρωποι. Τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.