Πρόσβαση στις μαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών κλήσεων που φέρεται να έκανε στην άμεση δράση ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 άτομα στη Νορβηγία, ζήτησε σήμερα ο δικηγόρος του.

«Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά το τι ειπώθηκε στις κλήσεις ανάμεσα στον ύποπτο και αυτόν που μίλησε από τις υπηρεσίες άμεσης δράσης. Γι’ αυτό ζήτησα τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στην εφημερίδα Άφτενποστεν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λίπσταντ δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε κάνει 10 τηλεφωνικές κλήσεις από το νησί Ουτόγια όπου πυροβόλησε και σκότωσε 69 ανθρώπους. Σκοπός των κλήσεων αυτών ήταν να προτείνει την παράδοσή του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο Μπρέιβικ κατάφερε, όπως φαίνεται, να μιλήσει με τις υπηρεσίες άμεσης δράσης μόνον σε δύο από τις κλήσεις του, καθώς το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή ήταν υπερφορτωμένο.

Η εφημερίδα του Όσλο VG γράφει σήμερα ότι ο Μπρέιβικ πρότεινε να παραδοθεί 28 λεπτά πριν από τη σύλληψή του. Όταν η πρότασή του δεν έλαβε επαρκή απάντηση, αυτός συνέχισε να πυροβολεί, δηλώνει επίσης ο Λίπσταντ στη VG, επικαλούμενος διευκρινίσεις που έκανε ο Μπράιβικ στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του ο Νορβηγός σκεφτόταν να αυτοκτονήσει αλλά κάτι τέτοιο ήταν αντίθετο με τις πεποιθήσεις του  και ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται για το σκοπό του.