Την υλοποίηση της δέσμευσης για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων ζήτησε από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και προειδοποίησε ότι η πολιτική ηγεσία θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Το 2016 δεν θα είναι πιο εύκολο από το 2015 και «ο λαός ενδιαφέρεται μόνο για το εάν θα πετύχουμε τελικά να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο της CDU στην Καρλσρούη και προειδοποίησε ότι, αν η κατάσταση συνεχιστεί όπως τις τελευταίες πέντε ημέρες, το 2016 θα φθάσουν στη Γερμανία περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι φέτος. Χωρίς όριο ή μείωση δεν θα είναι δυνατό να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την ανθρωπιά, τη συμπόνια, την ενσωμάτωση, την ασφάλεια της χώρας και την εμπιστοσύνη των πολιτών, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο ψήφισμά της η CDU αναφέρει ότι ακόμη και μια πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να επιβαρυνθεί υπερβολικά από το μέγεθος και την ταχύτητα του προσφυγικού ρεύματος.

«Δεν υπάρχει στον κόσμο χώρα η οποία να δέχεται απεριόριστο αριθμό προσφύγων. Ούτε η Γερμανία θα το καταφέρει μακροπρόθεσμα», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει μεν να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε το κόμμα του περί «πλαφόν» στον αριθμό προσφύγων που μπορεί να δεχτεί η Γερμανία, αλλά ότι συμφωνεί με τη θέση της CDU για την ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων κατοίκων της χώρας.