Μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου, υψώνονται αγέρωχα τα Τζουμέρκα, η επιβλητική οροσειρά στη δυτική Ελλάδα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ήπειρο, κυρίως, και τους επισκέπτες της. Οι ορεινές κορυφογραμμές μοιάζουν να σκίζουν τον ουρανό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, καιρού επιτρέποντος, που μοιάζουν να ξεπερνάνε ακόμη και τα σύννεφα. Το τοπίο στα Τζουμέρκα με το άγριο ανάγλυφο των επιβλητικών ορεινών όγκων με τις λευκές κορυφές και τις οξείες γωνίες συγκλονίζει.

Γνωστά και ως Αθαμανικά Όρη, τα Τζουμέρκα κρύβουν πολλές εκπλήξεις σε όσους τα επισκεφτούν. Στην ουσία πρόκειται για τον ορεινό όγκο που αποτελεί το νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου.

Η «επίσημη» ονομασία τους είναι Αθαμανικά Όρη από το αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένοι στην αρχαία Αθαμανία μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου. Οι Αθαμάνες ήκμασαν κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο κατά των συγκρούσεων μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών.

Κατά τη νεότερη ιστορία αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Κλεφτουριάς, επί Τουρκοκρατίας χαρακτηρίζονταν «ελεύθερα», ενώ στην εποχή του Αλή Πασά αποτέλεσαν σπουδαίο αρματολίκι αναδεικνύοντας ονομαστούς καπεταναίους, όπως ο γενναίος Κατσαντώνης.

Τα Τζουμέρκα στην ουσία αποτελούνται από δύο τμήματα: το νότιο που ανήκει ως επί το πλείστον στο νομό Άρτας και αποτελεί τα κυρίως Τζουμέρκα και στο βόρειο, που συναντάται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι γνωστό και ως Κακαρδίτσα, ενώ σε αυτό συναντάται και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς.

Τζουμέρκα: Οι εκπλήξεις που κρύβει η επιβλητική οροσειρά

Πανέμορφα γραφικά χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, άγνωστα στο ευρύ κοινό τα περισσότερα, υπέροχη φύση, εντυπωσιακές χαράδρες και φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε βράχους, τεχνητές λίμνες και σπήλαια, ερμητικά τρεχούμενα νερά και απόκρημνα βουνά, κάποια από τα χαρακτηριστικά τους που κερδίζουν τον επισκέπτη.

Από τα πιο διάσημα σημεία των Τζουμέρκων τα λεγόμενα Τζουμερκοχώρια -ανάμεσά τους το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα Πράμαντα και το Βουργαρέλι, τα Θεοδωριανά και οι Μελισσουργοί- που διακρίνονται για την ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό εικόνα τους, την παράδοση και την αυθεντικότητα που χαρίζει τους φιλόξενους κατοίκους τους.

Η υψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Κακαρδίτσα, ταυτόχρονα και το βορειότερο σημείο της οροσειράς με υψόμετρο 2.429 μέτρων.