Οι Καλαρρύτες είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου, ο μεγαλύτερος βλαχόφωνος πυρήνας αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια και πατρίδα του επιτυχημένου Έλληνα κοσμηματοπώλη Σωτήρη Βούλγαρη, ιδρυτή του διεθνούς φήμης ιταλικού οίκου συνώνυμου της φινέτσας και πολυτέλειας Bvlgari.

Μόλις παρατηρήσει κανείς το χωριό θα παραδεχτεί σίγουρα ότι πρόκειται για ένα θαύμα, μετά από «συνεργασία» φύσης και ανθρώπου, με τα πετρόχτιστα, χαρακτηριστικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίριά του να είναι φωλιασμένα μέσα στον υπέροχο φυσικό πλούτο στις επιβλητικές πλαγιές της νότιας Πίνδου.

Καλαρρύτες- Το πέτρινο στολίδι στα Τζουμέρκα

Οι Καλαρρύτες θεωρούνται ως χωριό κόσμημα για ολόκληρη την Ήπειρο, με τις εικόνες που συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ του να γοητεύουν και με τον παραπάνω τους επισκέπτες του. Στην ουσία πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο και γαλήνιο ορεινό χωριό, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (σχεδόν μετριούνται στα δάχτυλα), το οποίο αν μη τι άλλο προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες του.

Είναι ένα από τα «δίδυμα» χωριά της Ηπείρου -το άλλο είναι το Συρράκο– που χωρίζονται μεταξύ τους από το φαράγγι του Χρούσια. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων χαίρουν άπλετης θέας στα επιβλητικά όρη Τζουμέρκα -μια θέα που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Οι Καλαρρύτες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τον 18ο αιώνα, λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων του με το εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα.

Τα πέτρινα σπίτια του χωριού είναι στριμωγμένα, λες, το ένα δίπλα στο άλλο, μοιάζοντας να είναι γαντζωμένα στις επιβλητικές πλαγιές του ορεινού όγκου. Στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους οι αυλόπορτες που μοιάζουν με πραγματικό έργο τέχνης, αλλά και τα ανάγλυφα γράμματα και οι αριθμοί που αποτελούν απόδειξη της χρονολογίας δημιουργίας του καθενός.

Η βόλτα στα σχετικά φαρδιά λιθόστρωτα σοκάκια μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η κεντρική πλατεία με τον περίτεχνο ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, όπου ο επισκέπτης του χωριού παίρνει μια γεύση από την ζωή των κατοίκων του.

Καλαρρύτες: Η σχέση του χωριού με την οικογένεια Βούλγαρη

Η οικογένεια του Σωτήρη Βούλγαρη άφησε πίσω της το χωριό το 1821 εξαιτίας της καταστροφής του από τους Τούρκους για να εγκατασταθεί την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ο Σωτήρης Βούλγαρης, ένα από τα 11 παιδιά της οικογένειας ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του παππού του στην αργυροχρυσοχοΐα αφήνει πίσω του την Ήπειρο για να δοκιμάσει την τύχη του στο αντικείμενο στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Ρώμη. Το 1884, μόλις στα 24 του χρόνια ανοίγει το πρώτο του κατάστημα, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα στην οδό Via dei Condotti, στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης.