Στις τραχιές και επιβλητικές πλαγιές της Πίνδου βρίσκονται φωλιασμένα μικρά χωριουδάκια έκπληξη για τον επισκέπτη της περιοχής. Προορισμοί που βάζουν σε χειμερινή διάθεση και προδιαθέτουν για εξορμήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την αστείρευτη φύση που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Σπήλαιο

Το χωριό Σπήλαιο

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το παραδοσιακό χωριό Σπήλαιο, συναντάται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών και αποτελεί έναν πραγματικά παραδεισένιο προορισμό, παραδομένο στην αγκαλιά της πλούσια φύσης του όρους Όρλιακα. Με ένα μοναδικό φυσικό τοπίο ολόγυρά του, το χωριό που είναι γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Πίνδου, για την υπέροχη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες του, η οποία φτάνει από την σαν ψεύτικη Βάλια Κάλντα, μέχρι τον επιβλητικό Όλυμπο.

Το χωριό χαρακτηρίζεται για τα παραδοσιακά σπίτια, τα πέτρινα γεφύρια και τα τρεχούμενα νερά που συναντώνται σε κοντινή απόσταση, καθώς και για τις εκκλησίας και διάφορα αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία. Από τα σημεία αναφοράς του το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, που χρονολογείται από το 1743 -το πλήρες άνοιγμα της μεγάλης καμάρας του φτάνει στα 14 μέτρα περίπου- ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο επιβλητικό φαράγγι μήκους περίπου 500 μέτρων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην βορειοανατολική είσοδο του Σπηλαίου, η οποία ιδρύθηκε το 1633. Το τέμπλο της αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της ξυλογλυτπικής του 17ου αιώνα.

Γαρδίκι

Το χωριό Γαρδίκι

Σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές της Πίνδου, το Γαρδίκι συναντάται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Το ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων βρίσκεται στην «αγκαλιά» του όρου της Κακαρδίτσας, στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου και ξεχωρίζει τόσο για το φυσικό κάλλος ολόγυρά του, όσο και για το παραδοσιακό, βλάχικο «χρώμα» του. Το όνομά του -Γκαρντίστι στα βλάχικα- αποτελεί παραφθορά της λέξης «γκάρντου», δηλαδή οχυρό. Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι το χωριό δεν είναι ορατό από πουθενά, καθώς περιβάλλεται από ψηλά βουνά, παρά μόνο στην τελευταία στροφή του δρόμου που οδηγεί σε αυτό μέχρι και σήμερα. Στα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, η μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, καθώς και οι Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.

Πράμαντα

Το χωριό Πράμαντα

Αμφιθεατρικά χτισμένα τα Πράμαντα αποτελούν το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και συναντώνται στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας στην κεντρική Πίνδο, σε απόσταση 58 χλμ. από τα Ιωάννινα και 66 χλμ. από την Άρτα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές που μπορεί να απολαύσει κανείς σε αυτό, μιας κι από το χωριό περνάνε τρία ρέματα, χωρίζοντάς το σε πέντε συνοικίες. Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος με την ιστορική βρύση «Αράπης», ενώ από τα σημεία αναφοράς του και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το στολίδι του χωριού, όπως θεωρείται από τους κατοίκους του.