Το Σπήλαιο Λιμνών, είναι ένα σπάνιο και μοναδικό δημιούργημα της φύσης, παγκοσμίως, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως θαύμα. Υπέροχες υπόγειες λίμνες που εναλλάσσονται με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες στους τρεις ορόφους του σπηλαίου, συνθέτουν μοναδικές εικόνες που είναι σχεδόν απίθανο να μην σε συνεπάρουν.

Ενώ η Ελλάδα μας έχει πολλά σπήλαια, η φήμη των οποίων κάνει το γύρο του κόσμου, για τη σπανιότητα και το απίστευτο φυσικό τους κάλλος, το Σπήλαιο των Λιμνών σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία σπήλαια της χώρας.

Σπήλαιο Λιμνών: Το θαύμα της φύσης στα Καλάβρυτα

Ένα ανεπανάληπτο τοπίο με γαλήνιες λίμνες, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και επιβλητικούς σταλαγμίτες περιμένει τους επισκέπτες του Σπηλαίου των Λιμνών, για να τους μαγέψει τόσο με τις συγκλονιστικές του εικόνες, όσο και με την απίστευτη μαγεία και σιωπή που πρωταγωνιστούν στο εσωτερικό του.

Με μεγάλο του πλεονέκτημα το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, και πιο συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Καστριά, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε στο δημοφιλή προορισμό της Αχαΐας και να μην επισκεφτείτε αυτό το, στην κυριολεξία, θαύμα της φύσης.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και μοναδικά σπήλαια της χώρας, το Σπήλαιο των Λιμνών ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα για το λόγο ότι στους τρεις ορόφους του εσωτερικού του συναντώνται γαλήνιες λίμνες, που σε μαγεύουν με την αψεγάδιαστη εικόνα τους. Ακόμη, μάλιστα, και ο δημοφιλής τουριστικός οδηγός Lonely Planet συγκαταλέγει το Σπήλαιο των Λιμνών ανάμεσα στα 10 θαύματα της φύσης που πρέπει κανείς να παρατηρήσει από κοντά στην Ελλάδα.

Το σπήλαιο προσεγγίζεται από το δρόμο Καλαβρύτων- Κλειτορίας, σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία, συναντάται σε υψόμετρο 827 μέτρων και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό περνά πολύ κοντά από την τεχνική του είσοδο.

Σπήλαιο Λιμνών: Η ανακάλυψη ενός μοναδικού δημιουργήματος της φύσης

Το Σπήλαιο των Λιμνών ανακαλύφθηκε το 1964 από κατοίκους της περιοχής, με την πρώτη αποστολή σε αυτό να ολοκληρώνεται το 1965 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο, τόσο με τη συμμετοχή Ελλήνων, όσο και ξένων σπηλαιολόγων. Παρόλο που το στεγνό τμήμα στην αρχή του σπηλαίου ήταν ήδη γνωστό από παλιά, η πρώτη αυτή αποστολή έφερε στο φως αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης με τους υπέροχους σταλακτίτες, τις γαλήνιες λίμνες, τις μυστηριώδεις στοές και τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους.

Το Σπήλαιο των Λιμνών έγινε επισκέψιμο από το κοινό το 1990 και από τα 1980 μέτρα εξερευνημένου μήκους του, τα 500 μέτρα έχουν αξιοποιηθεί. Η είσοδος του επισκέπτη πραγματοποιείται από μια τεχνητή σήραγγα που οδηγεί απευθείας στο δεύτερο όροφο του σπηλαίου, ενώ η διάβαση στις λίμνες πραγματοποιείται από υπερυψωμένες γέφυρες. Θαυμασμός και δέος τα όσα νιώθουν όσοι βρεθούν στο εσωτερικό του.