Παρόλο που πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στο ανατολικό Πήλιο, η Ζαγορά είναι ένας προορισμός που μαγεύει τους επισκέπτες του, τόσο με την αρχοντική γοητεία του, όσο και με την υπέροχη φύση στο βουνό των Κενταύρων που είναι παραδομένη.

Κρυμμένη, σχεδόν, πίσω από το βουνό, Ζαγορά άλλωστε σημαίνει πίσω από το βουνό από το σλαβικό «ζα- γορά», η Ζαγορά απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά στο βουνό των Κενταύρων, και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου τόσο για την πλούσια ιστορία και την παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, όσο και για την υπέροχη φυσική ομορφιά της.

Η Ζαγορά θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Πηλίου, ενώ έχει ανακηρυχθεί και ως παραδοσιακός οικισμός. Χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες -Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος, Αγία Κυριακή, Σωτήρα- μαγεύει τους επισκέπτες τόσο με την αρχοντιά της, όσο και με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον.

Υπέροχα πέτρινα αρχοντικά, όμορφες εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια και τρεχούμενα νερά με πηγές συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ του χωριού. Στην πλατεία της Ζαγοράς και κάτω από αιωνόβια πλατάνια ταβέρνες με παραδοσιακή και ρετρό καφενεία, συστήνουν τους επισκέπτες της στην πιο αυθεντική πλευρά της.

Ζαγορά: Το χωριό με την πλούσια ιστορία και την υπέροχη φύση

Τα γοητευτικά αρχοντικά του χωριού, λειτουργούν ως μάρτυρες της ένδοξης ιστορίας που βίωσε κάποτε το χωριό, όταν τα περίφημα καράβια της Ζαγοράς απέπλεαν από το λιμάνι του Χορευτού για να μεταφέρουν τα ξακουστά προϊόντα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία και το μετάξι, σε διάφορα σημεία του κόσμου. Σήμερα το χωριό φημίζεται για τα μήλα του, τα οποία αποτελούν και το πιο δημοφιλές προϊόν της Ζαγοράς -έχουν συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Οι λάτρεις της φύσης και των ήρεμων ρυθμών θα απολαύσουν το ταξίδι τους στο αρχοντικό χωριό του Πηλίου, καθώς το περιβάλλον του προσφέρεται για απολαυστικούς περιπάτους μέσα στη φύση. Μάλιστα, ένα από τα μονοπάτια που ξεκινάει από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου οδηγεί στην παραλία του Χορευτού μέσα από μια ειδυλλιακή διαδρομή στην πλούσια φύση.