Ο αστικός ιστός της Αττικής, όσο παράξενο κι αν ακούγεται στον καθένα, κρύβει πραγματικές οάσεις που συναρπάζουν τους επισκέπτες τους. Ποιος θα περίμενε, λοιπόν, να συναντήσει μια πραγματική όαση δροσιάς σε σχετικά κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την αχανή μεγαλούπολη;

Κι όμως στην περιοχή της Πεντέλης βρίσκεται καλά κρυμμένο ένα μυστικό, που για τους ντόπιους αλλά και τους πιο ψαγμένους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί πραγματικό θησαυρό.

Ο λόγος για για τον καταρράκτη Βαλανάρη, ο οποίος δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο, γι αυτό και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όποιον τον ανακαλύψει. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης.

Ο μικρός αυτός καταρράκτης, ύψους περίπου 5-6 μέτρων, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις βροχές. Όταν τα νερά λιγοστεύουν δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες, ενώ όταν βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο.

Βρίσκεται στην περιοχή του Ντράφι, νότια της Πεντέλης, λίγα μέτρα κάτω από την Λεωφόρο Αχαιών. Στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου ξεκινάει ένας μικρός κατηφορικός χωματόδρομος που μετά από 100 μέτρα καταλήγει στον καταρράκτη.