Αν καταφέρει να φτάσει κανείς στο Γραμματικό μία πινακίδα ενημερώνει τον επισκέπτη για την επικινδυνότητα της περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Προσοχή! Κίνδυνος! Αφανή ορύγματα». Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ένα βήμα εδώ μπορεί να αποβεί… μοιραίο!

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, ξεχάστε τον περίπατο που ετοιμάζατε και απολαύστε από την ασφάλεια του κινητού, του τάμπλετ ή του υπολογιστή σας μια πτήση με την βοήθεια του youtuber haanity πάνω από αυτό το επικίνδυνο και ταυτόχρονα πολυτίμο βουνό της Αττικής.

Το βάθος του κεντρικού φρεατίου αγγίζει μέχρι και τα 100 μέτρα, ενώ σε αυτό από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα παραγόταν ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, ο σίδηρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του urbanspeleology.blogspot.com τα ιταλικής κατασκευής μεταλλεία σιδήρου του Γραμματικού αποτελούσαν ιδιοκτησία της οικογένειας Σούτσου και η λειτουργία τους χρονολογείται από το 1880. Στη δεκαετία του 1920-1930 η λειτουργία τους κρίθηκε ασύμφορη και εγκαταλείφθηκε, ενώ στα χρόνια της κατοχής από τη σιδηροδρομική γραμμή, εκτός από μετάλλευμα, φυγαδεύτηκαν άνθρωποι και περιουσίες.