Σε απόσταση 80 χλμ. νότια της Σπάρτης, στη δυτική ακτή της Λακωνικής Χερσονήσου, μέσα σε ένα πανέμορφο και άγριο τοπίο, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Μάνης, συναντάται το Οίτυλο.

Ένας υπέροχος, γραφικός οικισμός, που θεωρείται μία από τις παλαιότερες πόλεις της Μάνης και πριν την Αερόπολη και η πρωτεύουσά της. Χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων, κοντά στον όρμο του Λιμενίου, αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και γαλήνιες διακοπές μακριά από πολύβουες τουριστικές περιοχές.

Το μικρό χωριό με τους λίγους κατοίκους οφείλει την ονομασία του στον Αργείο Οίτυλο, γιο του Αμφικτίονα, ενώ στον Όμηρο αναφέρεται ως μία από τις αχαϊκές πόλεις που κυβερνούσε ο Μενέλαος.

Το Οίτυλο είναι ένας ιστορικός οικισμός, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει περπατώντας στα σοκάκια του και να ταξιδέψει για λίγο πίσω στο χρόνο θαυμάζοντας από κοντά τα όμορφα πέτρινα σπίτια και τις εκκλησίες του. Εντύπωση προκαλούν τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη πάνω στα κτίρια του χωριού.

Στα όσα σίγουρα αξίζει κανείς να θαυμάσει από κοντά ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τον χαρακτηριστικό Αρχάγγελο Μιχαήλ με την στρατιωτική στολή και το σπαθί, η μεγαλύτερη απεικόνιση απ’ όλους τους ναούς της Μάνης όπου συναντάται γενικότερα. Επίσης, εντυπωσιακές είναι και οι τοιχογραφίες στην ιστορική Μονή Ντεκούλου του 16ου αιώνα, με πιο ιδιαίτερη απ’ όλες την τοιχογραφία του ζωδιακού κύκλου.

Το Οίτυλο αποκαλείται και «μπαλκόνι» της Μάνης, καθώς η θέα από εδώ προς τον ομώνυμο κόλπο και το επίνειο του ιστορικού χωριού είναι υπέροχη.