Ο πιο όμορφος και γραφικός οικισμός της Πάρου δεν βλέπει τα νερά του Αιγαίου, ούτε χαρακτηρίζεται από την θαλασσινή του αύρα. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό του και ξεχωρίζει για την γραφικότητα και την ηρεμία σε κυκλαδίτικο φόντο που το διακρίνει.

Ο λόγος για τις όμορφες Λεύκες, αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του νησιού, αλλά όλων των Κυκλάδων. Η ονομασία τους οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή ήταν γεμάτη με λεύκες, ενώ η ίδρυσή τους υπολογίζεται περίπου στον 15ο αιώνα. Γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, με την έλευση των αυτοκινήτων σε αυτόν να έχει απαγορευτεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες τους, εκτός από την απαράμιλλου κάλους κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, η ηρεμία και η γαλήνη που συναντά κανείς, ακόμη κι αν βρίσκεται σε κάποιο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.

Γραφικά στενά σοκάκια με ασπρισμένους αρμούς, πάλλευκα χαμηλά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και αρκετές εκκλησίες -οι περισσότερες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα- στα όσα θα αντικρίσει κανείς στις βόλτες του στο χωριό.

Η διαδρομή από την κεντρική πλατεία καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η πιο χαρακτηριστική του χωριού, στην πλατεία της οποίας λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο- σήμα κατατεθέν την περιοχής για την δροσιστική σπιτική λεμονάδα του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού το οποίο μεταφέρει τον επισκέπτη του στις αρχές του 20ου αιώνα.