Σε απόσταση 40 χλμ. από την Χώρα περίπου, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, συναντάται ένα μικρό και γραφικό ψαροχώρι, που προσφέρεται για ήρεμες και γαλήνιες στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους.

Ο Απόλλωνας αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της Νάξου, καθώς και μία από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές στην ανατολική πλευρά του νησιού. Γραφικά σοκάκια, πάλλευκα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, παραδοσιακά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, καφέ και καταστήματα με τουριστικά είδη συνθέτουν την εικόνα του χωριού, που όσοι βρεθούν στο νησί αξίζει να ανακαλύψουν.

Στον μικρό όρμο όπου συναντάται το χωριό, βρίσκεται και η ομώνυμη παραλία με αμμουδιά και ψιλό βοτσαλάκι και κρυστάλλινα νερά για αξέχαστα καλοκαιρινά μακροβούτια, η οποία ενδείκνυται και για θαλάσσιες δραστηριότητες.

Αυτό για το οποίο αδιαμφισβήτητα είναι γνωστό το χωριό, ωστόσο, δεν είναι άλλο από τον μεγαλύτερο από τους τρεις γιγάντιους κούρους του νησιού -από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Νάξου. Εντοπίζεται στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής, σε κοντινή απόσταση από την είσοδο του χωριού, μετρά 10 μέτρα μήκος, χρονολογείται περίπου από τον 6ο π.Χ. αιώνα κι έπειτα, ενώ θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από τον Απόλλωνα, συναντάται ένα από τα δύο αρχαία λατομεία της Νάξου, όπου πρωτοξεκίνησε μία από τις σπουδαιότερες τέχνες της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Τέλος, ο παραθαλάσσιος οικισμός του Απόλλωνα αποτελούσε λιμάνι προσέγγισης των πλοίων που εκτελούσαν δρομολόγια στην «άγονη γραμμή» των Κυκλάδων.