Σύμφωνα με το National Geographic και τον ταξιδιωτικό οδηγό που έχει εκδώσει για τις Κυκλάδες, η Κόρωνος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της ορεινής Νάξου.

Πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες και στεγαστά, ασπροβαμμένα σκαλοπάτια που ενώνουν τις πάνω με τις κάτω γειτονιές, νησιώτικα μικρά σπίτια με τις παμπάλαιες πόρτες τους βαμμένες σε έντονα χρώματα, μια μικρή πλατεία με «εξώστη», παλιοί καφενέδες και ταβερνούλες, συνθέτουν την υπέροχη εικόνα του χωριού, όπως αναφέρει το διεθνούς φήμης μέσο.

Στο βορειοδυτικό τμήμα στην ενδοχώρα του νησιού και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου, λοιπόν, συναντάται αυτός ο κυκλαδίτικος «θησαυρός» που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Χτισμένη σε υψόμετρο 500- 600 μ., στις πλαγιές μιας καταπράσινης λαγκαδιάς, η Κόρωνος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σμυριδοχώρια του νησιού, καθώς οι κάτοικοί της προπολεμικά ασχολήθηκαν πολύ εντατικά με την εξόρυξη της σμύριδας.

Πάλλευκα κυκλαδίτικης αισθητικής σπίτια με περίτεχνες καμάρες και σοκάκια με ζωγραφισμένες ντάμες οδηγούν από το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο στην πλάτσα, την κεντρική πλατεία του χωριού γεμάτη με χρωματιστά λουλούδια, ολάνθιστες γλάστρες και καταπράσινες κληματαριές που εντυπωσιάζουν ευχάριστα τον ανυποψίαστο επισκέπτη. Εδώ, παρασοδιακά καφενεία και φιλόξενες ταβέρνες προσφέρουν την απλόχερη φιλοξενία τους στους τουρίστες.

Από τα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ανακαινισμένη το 1747, η οποιά χρονολογείται τον 9ο- 10ο αιώνα, και το μνημείο πεσόντων της Κορώνου, έργο του γλύπτη Αρμακόλα.