Όσοι έχουν επισκεφτεί τη Νάξο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν φημίζεται μόνο για τις υπέροχες παραλίες του. Τα χωριά στην ενδοχώρα της κερδίζουν εξίσου το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο τα επιλέγει για ανέμελες βόλτες σε γραφικά σκηνικά.

Ένα από αυτά είναι και το Χαλκί, σε απόσαση μόλις 15 χλμ. από την Χώρα. Απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας, περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ομορφότερους και γραφικότερους προορισμούς της Νάξου.

Η ιδιαίτερη, μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική των κτιρίων του, χαρακτηριστικό δείγμα του νεοκλασικισμού, μαρτυρά την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε το χωριό.

Πρόκειται για το παλιό διοικητικό κέντρο και εμπορική πρωτεύουσα του νησιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη. Τόσο ο κεντρικός πεζόδρομος, όσο και τα δρομάκια που τον πλαισιώνουν κρύβουν μικρές εκπλήξεις που ενθουσιάζουν τον επισκέπτη.

Κυκλαδίτικα καλντερίμια με εντυπωσιακά αρχοντικά, κουκλίστικα σπίτια με ολάνθιστες αυλές, παρασοδιακοί καφενέδες και μικρά μαγαζάκια συνθέτουν το όμορφο παζλ του Χαλκί.

Από τα σημεία αναφοράς του χωριού ο ανακαινισμένος Πύργος του Μπαρότση, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη και ο ναός της Παναγίας Πρωτόθρονης.

Τέλος, στο χωριό βρίσκεται και το αποστακτήριο Βαλληνδρά, το οποίο λειτουργεί από το 1896 και φημίζεται για το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου. Στο χώρο σήμερα λειτουργεί και μουσείο.