Σκάνδαλα που άφησαν εποχή, γεγονότα που σόκαραν τον πλανήτη και… θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Παγκόσμιο Κύππελο…

1. Μουντιάλ 1994 – Πλήρωσε με τη… ζωή του

Ενα από τα πιο θλιβερά γεγονότα που έπληξαν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Κολομβία πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως… μαύρο άλογο! Ηταν μια εξαιρετική ομάδα, ικανή να κάνει την τεράστια έκπληξη, ωστόσο δεν άντεξε την πίεση. Τα καρτέλ στοιχημάτων πίεζαν πολύ, η χώρα ζούσε τα πιο έντονα ομαδικά συναισθήματα από την εποχή του πολέμου με το Περού, που είχε γίνει πριν 60 χρόνια. Συνέχεια στο παραλήρημα έδωσε ο Πελέ, ο οποίος έχριζε την Κολομβία φαβορί για την κατάκτηση του Mundial. Οι παίκτες λύγισαν… Ηττα 2-1 από τις ΗΠΑ και τέλος! Ο Εσκομπάρ γινόταν το μοιραίο πρόσωπο, είχε σημειώσει αυτογκόλ! Μάλιστα, τηλεσχολιαστής βρετανικού δικτύου τόνιζε στις 22 Ιουνίου «Θέλει σκότωμα…». Δέκα ημέρες αργότερα ο Εσκομπάρ πέφτει νεκρός από τις σφαίρες ενός μαφιόζου, ο οποίος φώναζε γκολ για κάθε σφαίρα. Σε ηλικία 27 ετών ο Εσκομπάρ πλήρωσε με τη ζωή του ένα αυτογκόλ σε Μουντιάλ! Ο Μουνιόθ Κάστρο συνελήφθη και από 43 χρόνια ποινής βγήκε στα 11, ωστόσο ποτέ δεν μάθαμε αν ήταν απλό εκτελεστικό όργανο των καρτέλ…


2. Μουντιάλ 1994 – Ντοπέ ο Μαραντόνα

Μια από τις καλύτερες ομάδες που παρουσίασε η Αργεντινή σε Μουντιάλ ήταν αυτή του 1994! Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν έτοιμος να αποδείξει σε όλους πως παρέμενε ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο και πως δεν ήταν… ξοφλημένος. Στα γήπεδα της Αμερικής αναγεννήθηκε, ήταν… ζωντανός, σε εγρήγορση, απίθανες ντρίμπλες, σούπερ εμπνεύσεις. Η Ελλάδα αισθάνθηκε την… οργή του «Θεού», με τον Μαραντόνα να ξεσπά και την εικόνα του ουρλιαχτού του μπροστά στις κάμερες να είναι ακόμα στις μνήμες μας. Κόντρα στη Νιγηρία ήταν… θεϊκός, διεύθυνε απίστευτα την ορχήστρα της Αργεντινής και η Αλμπισελέστε ήταν στην επόμενη φάση. Ωστόσο, με τη Βουλγαρία δεν πρόλαβε να παίξει ποτέ. Ο λόγος; Βρέθηκε θετικός στην ουσία εφεδρίνη σε έλεγχο ντόπινγκ. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα… τελείωσε!. Ο Ντιεγκίτο θεώρησε υπεύθυνο τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χούλιο Γκροντόνα, τονίζοντας πως αυτός τους είχε δώσει ουσίες για να είναι πιο γρήγοροι. Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν υπήρχε επίτηδες έλεγχος ντόπινγκ στα ματς με την Αυστραλία… Θεωρίες συνομωσίας μιλούν και για… πόλεμο της FIFA στον Μαραντόνα!

3. Μουντιάλ 1998 – Τι έγινε με τον Ρονάλντο πριν τον τελικό;

Κανείς πραγματικά δεν ξέρει τι συνέβη με τον Ρονάλντο πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998. Θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι φήμες του πεζοδρομίου και χορηγίες. Μια ώρα πριν το ματς ο Εντμούντο ήταν στο βασικό σχήμα, ωστόσο λίγα λεπτά πριν την έναρξη, η Βραζλία παρατάχθηκε με τον Ρονάλντο, ο οποίος και ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Σελεσάο στο Μουντιάλ. Ωστόσο, το «φαινόμενο» ήταν εκτός κλίματος… Τι έφταιξε; Ισχυρισμοί συμπαικτών πως έφταιγαν χορηγοί που τον πίεσαν να παίξει. Θεωρίες πως ο γιατρός ακολούθησε λάθος θεραπεία και ο Ρονάλντο πονούσε πολύ. Κάποιοι είπαν πως υπέστη νευρικό κλονισμό και έκλαιγε διαρκώς στο δωμάτιό του. Θεωρίες του… πεζοδρομίου τόνισαν πως η κοπέλα του Σουζάνα Βέρνερ είχε συνάψει σχέση με έναν Βραζιλιάνο δημοσιογράφο, ενώ κάποιοι είπαν για αλλεργική αντίδραση σε ένεση στο γόνατο. Ο Βραζιλιάνος είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο πριν το ματς, αλλά οι εξετάσεις ήταν καθαρές…



4. Μουντιάλ 1982 – Χαλαρός «τελικός»

Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία και οι Δυτικογερμανοί έχουν μπει με τον χειρότερο τρόπο. Ηττα από την Αλγερία με 2-1 ο κίνδυνος αποκλεισμού από τη συνέχεια πιο ορατός από ποτέ! Οι Αλγερινοί έπαιξαν τον τελευταίο τους αγώνα μια ημέρα πριν και οι Γερμανοί με τους Αυστριακούς ήξεραν πως μια νίκη των «πάντσερ» θα τους στείλει και τους δυο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ολα αυτά εις βάρος των Αφρικανων. Μαντέψτε; Ενα γκολ του Χορστ Χρούμπες στο 10′ ήταν αρκετό… και οι δυο πλευρές αναλώθηκαν σε… άσκοπες ενέργειες μέχρι να τελειώσει το ματς! Το γεγονός αυτό οδήγησε άμεσα την FIFA, ώστε τα τελευταία ματς κάθε ομίλου να γίνονται ίδια ημέρα και ώρα!



5. Μουντιάλ 1978 – «Εξάρα» για τελικό

Ηταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσει το Μουντιάλ του 1978, αφού η παρέα των Κέμπες, Πασαρέλα έκανε… τρελά πράγματα στο γήπεδο. Ωστόσο, για να προκριθεί η Αλμπισελέστε στον τελικό έπρεπε να κερδίσει το Περού με διαφορά τεσσάρων τερμάτων, κάτι που αν γινόταν θα άφηνε εκτός τη Βραζιλία. Η Αργεντινή επικράτησε 6-0 και στον τελικό με κορυφαίο τον Κέμπες κατέκτησε το πρώτο της Μουντιάλ. Οι… ψίθυροι πολλοί, αλλά τα δημοσιεύματα άργησαν να βγουν! Οπως ανέφερε ο «Independent» το 1995, ο δικτάτορας της Αργεντινής, Βιδέλα φέρεται να είχε στείλει στο στρατιωτικό καθεστώς του Μπερμούδες 35.000 τόνους σιτηρών και όπλα. Παράλληλα, το 2012 , ένα πρώην γερουσιαστής του Περού, Τζενάρο Λεντέσμα τόνισε πως το Περού δέχτηκε να «δώσει» τον αγώνα και ως αντάλλαγμα ο Βιδέλα θα φυλάκιζε 13 Περουβιανούς αντιφρονούντες που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην Αργεντινή.

Πηγή: gazzetta.gr