Στο «μικροσκόπιο» του Ειδικού Δικαστηρίου μπαίνει σήμερα (18/11) η υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, το 2016 και το παρασκήνιο εκείνων των ημερών με κεντρικά πρόσωπα τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος φέρεται ως συνεργός του.

Πρόκειται για το πέμπτο Ειδικό Δικαστήριο της μεταπολίτευσης το οποίο θα διεξάγεται παράλληλα και εναλλάξ στην ίδια αίθουσα της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου δικάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος, αν και γνώριζε ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου, μίλησε για σχέδιο που αφορούσε εικονική συναλλαγή του με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, ώστε εταιρεία συμφερόντων του να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Οι αποκαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο της αντιδικίας του επιχειρηματία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία με την υπόθεση να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Η Βουλή άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και στη συνέχεια το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, με αμετάκλητο βούλευμά του, παρέπεμψε τον κ. Παππά και τον επιχειρηματία.

Ο Νίκος Παππάς, από την πρώτη στιγμή, αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Της ακροαματικής διαδικασίας θα προεδρεύσει η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάππα- Χριστοδουλέα η οποία είχε διενεργήσει στο παρελθόν την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εισαγγελέας είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία βρίσκεται στην έδρα και στην υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου καθώς επέλεξε να μην υποβάλλει αίτημα αντικατάστασης, όπως άλλοι συνάδελφοί της αρεοπαγίτες και σύμβουλοι της Επικρατείας που είχαν κληρωθεί και στα δύο δικαστήρια. Ως αναπληρωματικός εισαγγελέας μετέχει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας.