Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές για την εξυπηρέτηση των τυφλών διαπιστώνει μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με θέμα την εξέταση των συνθηκών προσπελασιμότητας ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια.

Ως παράδειγμα για μίμηση αναφέρεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές προσπελασιμότητας ΑμεΑ ενώ αξιομνημόνευτες πρακτικές ακολουθούν το ΚΕΠ Καρδίτσας με το δίκτυο ενημέρωσης των ΑμεΑ μέσω διαδικτύου και ο ΟΑΕΔ Τρικάλων με την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μετά από συνεργασία με τα 5 σωματεία ΑμεΑ.

Αντίθετα ιδιαίτερα προβληματικά χαρακτηρίζονται τα ειδικά δημοτικά σχολεία της Λάρισας και των Φαρσάλων, οι αίθουσες των οποίων βρίσκονται στον πρώτο όροφο των κτιριακών εγκαταστάσεων χωρίς να υπάρχουν… ανελκυστήρες (!) όπως και το ειδικό σχολείο στο Δήμο Παλαμά, που κινδυνεύει με λουκέτο επειδή παρατηρείται απροθυμία παιδιών με αναπηρία να εγγραφούν.

Μεταξύ άλλων οι μελετητές διαπίστωσαν έλλειψη θέσεων πάρκινγκ (το 84,5% των κτιρίων δε διαθέτει θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία), προβληματική προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων (μια στις δύο ράμπες δεν έχει σωστή κλίση, δύο στις τρεις ράμπες δε διαθέτουν το απαιτούμενο πλάτος) και χαμηλά ποσοστά σε άλλες υποδομές εξυπηρέτησης όπως ανελκυστήρες (απαιτείται στο 86% των κτιρίων), χώροι υγιεινής (το 80% των ορόφων στα δημόσια κτίρια δε διαθέτει ούτε ένα χώρο υγιεινής), τηλεφωνικούς θαλάμους, ψύκτες και πίνακες χωροθέτησης των λειτουργιών.

Οι μελετητές έχουν συγκεντρώσει μετά από αυτοψίες περίπου 2.000 φωτογραφίες που θα παραδώσουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελούν πολύτιμο υλικό για το σχεδιασμό της. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της μελετητικής εταιρίας Κων. Τζάνας, η μέθοδος που ακολουθήθηκε κατά την έρευνα οδηγεί σε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στο οικονομικό αντικείμενο των παρεμβάσεων, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός για την ένταξη έργων, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι βασική φιλοσοφία και προσέγγιση της Περιφέρειας είναι «έστω και ένα Άτομο με Αναπηρία να θέλει να εξυπηρετηθεί από μια δημόσια υπηρεσία να μπορεί να εξυπηρετείται» ενώ τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση είναι η πρόσβαση στην είσοδο και στο χώρο υποδοχής των κτιρίων, η κατακόρυφη και οριζόντια κυκλοφορία, οι εξυπηρετήσεις και ο εξοπλισμός που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη και ασφαλή κίνηση των ΑμεΑ στο χώρο.

Πηγή: www.eleftheria.gr