Δημοψήφισμα για τους διοικητικούς δικαστές ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος

Θα τεθούν τέσσερα ερωτήματα


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:13
03/12/2018
Δημοψήφισμα για τους διοικητικούς δικαστές ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος
loading

Για μία σειρά θεμάτων αιχμής που κατά καιρούς απασχολούν το δικαστικό κλάδο καλούνται να πάρουν θέση οι Διοικητικοί Δικαστές. Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καλεί σε δημοψήφισμα τα μέλη της ώστε να τοποθετηθούν, με μυστική ψηφοφορία, σε τέσσερα ερωτήματα που θα τεθούν από το Δ.Σ.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε τόσο τη διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης όσο και την έκτακτη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, στις 14 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν διατάξεις του Συντάγματος που αναμένεται να αναθεωρηθούν και αφορούν μεταξύ άλλων τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, κ.λπ.

Η Γ.Σ. των διοικητικών δικαστών θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (11 π.μ.), ενώ την 13η Ιανουαρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για το ίδιο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που θα τεθούν στην έκτακτη ΓΣ είναι:

α) η πρόταση για αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία στο 70ο έτος της ηλικίας του δικαστή,

β) ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,

γ) πρόταση για να καταργηθεί το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) και να περιέλθει η αρμοδιότητά του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και

δ) η συνταγματική πρόβλεψη για την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει