Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση δολοφονία της της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. «Είναι συγκλονιστικό για την ΕΛ.ΑΣ. Δε νομίζω ότι έχουμε αντικρίσει ξανά γυναίκα, αλλά και άνθρωπο, να δολοφονείται με τόσο άγριο τρόπο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα», είπε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας στο Mega.

«Αποδεχτήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι προφανώς εδώ δεν έγιναν σωστά ενέργειες αλλιώς δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα και αυτή η κοπέλα σήμερα ίσως να ήταν ζωντανή. Όμως, δεν μπορεί το λάθος δυο, τριών, 10, δεν ξέρω τι θα δείξει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη, κάποιων αστυνομικών, να χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη υπηρεσία. Πίσω έχουν μείνει κάποιοι αστυνομικοί και καλούνται να εργαστούν και καθημερινά δέχονται την κριτική. Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο γεγονός να χαρακτηρίζει το έργο της Αστυνομίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι, «όταν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας φτάνει σε ένα αστυνομικό τμήμα, μπορεί όντως να μη θέλει να καταγγείλει, να ντρέπεται, να φοβάται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα δε θέλει να πει την αλήθεια ή αποκρύπτει κάποια περιστατικά. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν ώστε να κατανοήσουμε τον κίνδυνο για έναν άνθρωπο. Εδώ δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου».

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας επίσης ανέφερε πως: «Όλες αυτές τις ημέρες βλέπουμε ότι βάλλεται η ΕΛ.ΑΣ, κακώς, από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτοί που έχουν κάνει παραλήψεις και λάθη πρέπει να τιμωρηθούν, είναι πολύ σοβαρό αυτό που συνέβη στο ΑΤ, όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Έμαθα ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δέχονται ανώνυμες απειλές, τους παρακολουθεί ψυχολόγος της Αστυνομίας».

Σε ό,τι αφορά τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στο συμβάν είπε ότι έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Σώματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα η οποία θα καθορίσει και την περαιτέρω μεταχείρισή τους.

«Έχουν τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες, δεν έχει καμία σχέση το αντικείμενό τους με αυτό που έκαναν πριν. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε από το Σώμα. Η δική μας έρευνα θα τελειώσει άμεσα, για την εισαγγελική δεν γνωρίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ από την πλευρά της η νομικός, Χριστίνα Χαλιλοπούλου, ανέφερε και άλλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία η αστυνομία δεν αντιμετώπισε με την απαιτούμενη προσοχή.

«Είχαμε δύο περιστατικά μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα οποία κληθήκαμε να τα συνοδεύσουμε στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα και η αντιμετώπιση ήταν απαράδεκτη. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών ή απλά σε κάποια στερεότυπα που ενδεχομένως ο καθένας από εμάς κουβαλάει, αλλά η αντιμετώπιση ήταν ότι αυτά, στη δική σας την κοινότητα (Ρομά) είναι συχνά φαινόμενα».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «φύγαμε, και στις δύο περιπτώσεις, και οι γυναίκες αυτές επέστρεψαν σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον γιατί δεν είναι εύκολη και η πρόσβαση σε δομές φιλοξενίας. Θα έπρεπε κάθε πολίτης να νιώθει την ίδια ασφάλεια και προστασία».

Τέλος υπογράμμισε ότι, «όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία και τον τρόπο αντιμετώπισης, είναι θέμα εκπαίδευσης. Το να υπάρχουν από το 2017 μέχρι και σήμερα μόνο 17 τμήματα πανελλαδικά που μπορεί μια γυναίκα να απευθυνθεί και να διαχειριστούν τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάρα πολύ λίγα».