Συγκλονισμένος από τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών στο Μάτι εμφανίστηκε στην απολογία του ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

«Δεν φοβήθηκα όταν ήμουν καπετάνιος, πριν μπω στην Πυροσβεστική, στον Περσικό, στον πόλεμο Ιράν- Ιράκ. Στο Μάτι όμως φοβήθηκα γιατί είμασταν εμείς και εμείς.. Ζητούσαμε συνεχώς πυροσβεστικά και τα είχαν στείλει όλα στο Νταού» είπε κλαίγοντας και απευθυνόμενος στο δικαστήριο ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως βρίσκεται σε σύγχυση. «Είναι πρώτη φορά που είμαι σε δικαστήριο κατηγορούμενος. Αυτό που συνέβη στο Μάτι είναι φοβερό, τόσοι άνθρωποι… Είναι πολύτιμοι οι άνθρωποι,δεν είναι εμπορεύματα. Χάθηκαν τόσοι άνθρωποι εκεί. Είναι φοβερό. Συγχωρέστε με» είπε κλαίγοντας .

Με μεγάλη φόρτιση και πολλές φορές κλαίγοντας, ο κατηγορούμενος περιέγραψε στο δικαστήριο όσα έγιναν το μοιραίο απόγευμα υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος καλούσε όσους έβλεπε να φύγουν.

«Δεν ήταν οργανωμένη εκκένωση αλλά προληπτική απομάκρυνση, διάσωση που έκανα από τη στιγμή που δεν έρχονταν δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Την εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση θα βρίσκονταν στη θέση του κατηγορούμενου εξέφρασε ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. «Ό.τι και να γινόταν θα είμαστε κατηγορούμενοι» είπε στην απολογία του ο απόστρατος αξιωματικός ο οποίος υπήρξε κατηγορηματικός πως δεν «ήταν ενδεδειγμένη η οργανωμένη απομάκρυνση» στην συγκεκριμένη φωτιά καθώς, όπως εξήγησε, «εξελίχθηκε μέσα σε 120 λεπτά κινούμενη ανατολικά κόντρα σε κάθε προηγούμενη στην περιοχή που συνήθως είχε κατεύθυνση δυτικά».

Ο κατηγορούμενος απολογούμενος είπε πως δεν ήταν ξεκάθαρη η ασφαλής οδός διαφυγής, ούτε το σημείο συγκέντρωσης και στη συνέχεια ανέφερε ότι γύρω στις 6:00 προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο για να του πει ότι είχαν πληροφορία για δύο νεκρούς.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δεν κατάφερε να βρει τον τότε υπαρχηγό με αποτέλεσμα να ενημερώσει άλλο αξιωματικό που πλέον έχει αποβιώσει.

Με την άποψη ότι θα ήταν «παρακινδυνευμένη και ανέφικτη» η οργανωμένη απομάκρυνση συντάχθηκε και ο τότε δ/τη πυροσβεστικων δυνάμεων Ανατολικής Αττικής, Νικ. Χιώνης.

«Με τέτοια εξέλιξη που ειχε η φωτιά η οποία έμοιαζε με τσουνάμι, θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος αν βγάζαμε τον κόσμο ατάκτως στο δρόμο» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ένδεια των πυροσβεστικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να καθίστανται «επιχειρησιακά οχήματα με βλάβες» .