Σε ανοιχτή συζήτηση στο συνέδριο για όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, «χωρίς ταμπού», ακόμη και για το θέμα της ηγεσίας, καλεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», «το ΠΑΣΟΚ είναι ένας δημοκρατικός οργανισμός με αρχές και διαδικασίες, κορυφαία εκ των οποίων το συνέδριό του. Εκεί εκφράζεται η συνείδηση της βάσης, συζητούνται όλα τα θέματα χωρίς κανένα απολύτως ταμπού και λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του».

«Προέχει λοιπόν η αναγκαιότητα ενός μαζικού, αναγεννητικού συνεδρίου. Πεποίθησή μου είναι, ότι αν βάλουμε το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων, θα λειτουργήσει απελευθερωτικά για την παράταξη», συνεχίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, το συνέδριο θα λειτουργήσει απελευθερωτικά για την παράταξη, εφόσον τεθεί το δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων».

Σε ερώτηση για το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, απαντά: «Ικανοποιημένος που μια παράταξη του 45% έχει βρεθεί στο 8% δεν μπορεί να είναι κανείς εντός ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, και σε αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι το τμήμα της κοινωνίας που κινείται εκτός της σύγκρουσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλο και αναζητά διέξοδο και προοπτική».

Εκτιμά ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο «πυρήνας» της Κεντροαριστεράς και τάσσεται υπέρ της κοινής δράσης με όλες τις δυνάμεις του χώρου. Όπως αναφέρει σχετικά, «το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι αναγκαίο, εφόσον γίνει και πάλι δύναμη της Προοδευτικής Αριστεράς. Πρέπει να εκπροσωπήσουμε ξανά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη μεσαία τάξη που αγωνίζεται να υπάρξει, τη νέα γενιά που έχει μπροστά της προκλήσεις και απειλές. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πυρήνας της Κεντροαριστεράς, που χρειάζεται η χώρα.

Η κρίση δεν μας έκανε δεξιούς. Καταλάβαμε όμως όλοι, πλέον ότι η Ελλάδα χωρίς βαθιές αλλαγές δεν θα πάει μακριά. Αποτελεσματικό, λειτουργικό κράτος, σύστημα αλληλεγγύης, γρήγορη και πραγματική δικαιοσύνη, παιδεία του σημερινού πεδίου γνώσεων και ανταγωνισμού, ασφαλιστικό, επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, δίκαιη φορολογική πολιτική είναι απόλυτες προτεραιότητες.

Η Κεντροαριστερά είναι αυτή που μπορεί να τις διασφαλίσει με συναινέσεις, και όχι ο νεοσυντηρητισμός και οι ανεύθυνες φωνές του λαϊκισμού και της επιστροφής στο χθες».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να προωθηθούν οι αλλαγές. Χρειαζόμαστε όλα τα ρεύματα του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με νέες προωθητικές συμφωνίες, χωρίς επετηρίδες και διακρίσεις. Κοινή δράση, κοινή πορεία με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Γέφυρες και συνεργασίες με όσους θέλουν να αγωνιστούμε μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, για μια δίκαιη Ένωση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεκαθαρίσει, γιατί όχι; Πάμε μπροστά για μια θέση ελπίδας στο νέο κόσμο, στη νέα εποχή που ζούμε».