«Απαντήσεις» στα στελέχη της παράταξης που έχουν ασκήσει εσωκομματική κριτική έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους υποψήφιους της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης για τις ευρωεκλογές, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θέτοντας παράλληλα τους στόχους της δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς από εδώ και έπειτα.

Ως προς αυτό μίλησε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού παραταξιακού σχήματος με κορμό πάντα το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το νόημα είχε η δήλωση του το βράδυ των εκλογών περί «ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης» τον Οκτώβριο. Αυτό, συνέχισε, προϋποθέτει ότι θα γίνουν όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, «χωρίς μιζέριες και ατασθαλίες οργανωτικές και δημοκρατικές του παρελθόντος», τις οποίες όπως είπε έχει ζήσει στο πετσί του σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. «Απαντώντας» σε όσους έχουν «αγωνίες» σε σχέση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε τι σημαίνει «ηγεσία», «τι σημαίνει να κουβαλάς το βάρος της ευθύνης και των χειρισμών, ένα βάρος που δεν σου ανήκει προσωπικά αλλά σου έλαχε ιστορικά και για τη χώρα και για την παράταξη». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος, για να προσθέσει: «Υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ηγεσία δεν είναι μια ατομική υπόθεση αλλά συλλογική υπόθεση, ευθύνης, συνέπειας, αξιοσύνης, εντιμότητας», για να συμπληρώσει ακόμα ότι «πράγματι χρειάζομαι κι εγώ μια διαδικασία και ένα φόρουμ για να πω κι εγώ -γιατί είναι ηθική και ιστορική μου υποχρέωση-, αυθεντικά και χωρίς καμία σκοπιμότητα και καμία έκπτωση, τη γνώμη μου για το πώς πορεύτηκε η παράταξη αλλά και για τη στάση όλων των ανθρώπων της παράταξης». «Ανθρώπων της παράταξης εντός ή εκτός εισαγωγικών», συνέχισε, «γιατί αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει και θα ξεκαθαρίσει μέσα από μια συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ όπου ο καθένας θα έρθει να πει την άποψη του ολοκληρωμένα και έντιμα για να ακούσει ο λαός ποιος είναι και τι προτείνει ο καθένας».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο σε σχέση, με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση κρύβοντας την ανεπάρκεια του πίσω από όψιμες δήθεν αριστερές ανησυχίες». Αφού είπε ότι όλοι δικαιούνται να λένε την άποψη τους, σημείωσε ότι το δημοκρατικό κόμμα είναι σαν την εκκλησία: «Μετά την ανάσταση του 8%, στη λειτουργία της ανάστασης, δικαιούνται να μεταλάβουν όλοι νηστεύσαντες και μη, αλλά ο καθένας στη συνείδηση του μέσα, ακόμα κι αν δεν έχει εξομολογηθεί, γνωρίζει αν νήστευσε ή όχι, αν αμάρτησε ή όχι». Έχοντας πει αυτό, σημείωσε ότι όλους μας αξιολογεί ο λαός της παράταξης και η ιστορία του τόπου.

Συνεχίζοντας τις αιχμές, ο κ. Βενιζέλος είπε για όσους αναρωτιούνται εάν είναι αρκετό το αποτέλεσμα του 8% της Ελιάς στις ευρωεκλογές, ότι προφανώς και δεν είναι αρκετό, είναι ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα και προστάτευσε μείζονα αγαθά. «Αυτό το 8% που δεν είναι διόλου ικανοποιητικό αποτέλεσμα, είναι πολιτικά το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας γιατί ο κόσμος της παράταξης αποφάσισε να την κρατήσει όρθια, όπως και τη χώρα και όρθια. Διερωτώμενος εάν η σύγκριση των ποσοστών ξεκινά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, υπογράμμισε ότι «όχι, μετράμε κάθε φορά από το μηδέν και κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες, την κοινωνία και την παράταξη».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εκλογική μάχη της Ελιάς έγινε υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς μεταξύ άλλων «υπήρχε και η 5η φάλαγγα ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην παράταξη». «Αλλά αυτό πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά στην πράξη με εντιμότητα και ειλικρίνεια και διαφάνεια, γιατί και η αδράνεια είναι 5η φάλαγγα, και η αμφιθυμία και κυρίως η συνειδητή υπονόμευση με ταπεινά ελατήρια, γιατί τι είναι πιο ταπεινό ως ελατήριο από το να μην λογαριάζεις τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολίτη, την παράταξη, για να εξυπηρετήσεις έναν δικό σου μικρό, προσωπικό η παρεΐστικο σκοπό;» Συνεχίζοντας είπε ότι «έτσι άνοιξε -ελπίζω θα κλείσει πολύ γρήγορα- μια ανιστόρητη, μια δήθεν πασοκοκεντρική προσέγγιση και μια δήθεν κεντροαριστερή προσέγγιση, αυτό προσβάλλει τη μνήμη της παράταξης και του Ανδ. Παπανδρέου που ανέδειξε εξαρχής το ΠΑΣΟΚ ως Κίνημα, ως εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης που δεν δίστασε ποτέ ακόμα τις πιο ισχυρές στιγμές του κόμματος να μιλήσει για δημοκρατική συμπαράταξη», τόνισε. «Πότε ήταν περίκλειστο το ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε.

Ακόμα, αναφορικά με το «αβάσιμο» επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δήθεν στρατηγική εταιρική σχέση με τη ΝΔ με ημερομηνία λήξεως, σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ταυτότητα, κατέβηκε στις ευρωεκλογές ως εκφραστής του ΕΣΚ, ενώ η ΝΔ με το ΕΛΚ και ότι η ΝΔ ήταν ριζικά αντίθετη με το ΠΑΣΟΚ όταν ζούσε την αντιμνημονιακή φάση της. Επισήμανε δε ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ έθετε το ζήτημα της συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρπωαϊκών δυνάμεων, όπως και στις εκλογές του 2012. «Το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης γιατί αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε αρχικά μόνο του και που κατέστησε ευρύτερης αποδοχής και στήριξης στρατηγικό πλαίσιο της χώρας», υπογράμμισε. Αναφορικά με την «ανιστόρητη συζήτηση» που, όπως είπε, βλέπει να αχνοφαίνεται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι εκείνος πρότεινε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συνεργασίας, στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τώρα πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέντε συγκεκριμένα μέτρα ανασύστασης της εθνικής ενότητας «που έχει διαρραγεί από κάποιους που αναπαράγουν την ένταση».

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εκείνο που «μας επιτρέπει να υπάρχουμε αυτή τη στιγμή και να είμαστε μια χώρα συγκροτημένη, που έχει το δικαίωμα να είναι πιο αισιόδοξη και να νιώθει ασφαλής, να ανοίγουμε με αισιόδοξους όρους τη συζήτηση για τη μεγάλη κεντροαριστερά της ευθύνης», είναι το 8% της δημοκρατικής παράταξης, της Ελιάς, του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι, συνέχισε, που έχει στείλει μήνυμα σε όλους εκείνους «που φάνηκαν να είναι αδικαιολόγητα προπετείς απέναντι στο ΠΑΣΟΚ» και δεν ήθελαν διάλογο μαζί του. Συνεχίζοντας την κριτική, ανέφερε ότι κάποιοι επέμεναν και επεδίωξαν την καταστροφή, επένδυσαν σε αυτή στρεφόμενοι κατά της σταθερότητας της χώρας και της παράταξης, ζητώντας του να διαβάσουν τώρα την πραγματικότητα και να σεβαστούν όσους στήριξαν την προσπάθεια. Αναφερόμενος σε όσους νιώθουν άσχημα για την πολιτική που εφαρμόστηκε και νιώθουν ότι έγιναν επιλογές που δεν δικαιολογούνται αξιακά, είπε πως η αλήθεια λέει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Θέτοντας τους στόχους της παράταξης από εδώ και πέρα, σημείωσε ότι τώρα πρέπει να συγκροτηθεί η ευρύτερη κεντραριστερά της ευθύνης, και χαρακτήρισε δημοκρατικό στοίχημα να διεκδικήσει την τρίτη θέση πάνω από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. «Να πούμε καθαρά σε όλους πως η χώρα θα πορευτεί επί πολλά χρόνια μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας, με στίγμα προοδευτικό, αυτή είναι η επιδίωξη μας, γι’ αυτό και θέλαμε πάντα να προκύψει μια προοδευτική σταθερότητα από τις ευρωεκλογές». Τόνισε δε ότι έχει την αίσθηση ότι ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων στην κυβερνητική συνεργασία έχει καταστεί σημαντικά καλύτερος για τον προοδευτικό πόλο. «Γι’ αυτό θέσαμε ζήτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και είναι κάτι παραπάνω από πολιτικό έγκλημα να υπονομεύεται η διαπραγματευτική θέση της παράταξης τώρα που κάνουμε αυτή τη διπλή διαπραγμάτευση και με τη ΝΔ και με τους θεσμικούς εταίρους» τόνισε. Είπε ακόμη ότι αυτό περιλαμβάνει και τον ανασχηματισμό, αναφέροντας ότι «αν εμείς δεν εμφανιστούμε τώρα με ενιαίο ισχυρό πρόσωπο αλλά διολισθήσουμε στη μιζέρια και τη μικροπρέπεια, θα έχουμε αποδυναμώσει τον δικό μας ρόλο και για τη διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, αλλά και για το καλύτερο δυνατό κυβερνητικό σχήμα που πρέπει να είναι “εθνικής μάχης” για την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές γιατί έδειξαν το πραγματικό ζωντανό, αγωνιστικό πρόσωπο της Ελιάς, τη δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ που δεν κρύφτηκε αλλά αγωνίζεται στους κόλπους της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης, ενώ συνεχάρη ιδιαίτερα τους δύο ευρωβουλευτές που αναδείχτηκαν, Εύα Καΐλή και Νίκο Ανδρουλάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στελέχη και βουλευτές του κόμματος, όπως μεταξύ άλλων οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος.