«Αν η Τουρκία τολμήσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί θα φροντίσουμε ώστε να κλείσουν οριστικά οι πόρτες για τη χώρα, στην Ευρώπη. Να είναι βέβαιη η τουρκική κυβέρνηση πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και ο σάλος που θα προκληθεί στην Ευρώπη θα είναι ταπεινωτικός για τον κ. Ερντογάν», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αντίδραση για την πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού να μετατρέψει τον Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ο κ. Χατζημαρκάκης, σημείωσε: «Η τουρκική κυβέρνηση πήρε μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων που θα υπάρξουν. Μην ξεχνάτε πως μόλις πριν ένα μήνα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση προόδου της Τουρκίας ψήφισε την τροπολογία που κατέθεσα και ζητά πλέον επίσημα από το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί και θα ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία του ιστορικού ναού ως Μουσείο. Ο κ. Ερντογάν ασφαλώς ενοχλήθηκε από την απόφαση αυτή, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αν η Τουρκία δεν σεβαστεί τους κανόνες της Ευρώπης, η αντίδραση θα κλιμακωθεί».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ, ο κ. Χατζημαρκάκης ζήτησε την παρέμβασή του για την εφαρμογή της απόφασης, ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 22 Απριλίου, ενημέρωσε στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για το κλίμα συμπαράταξης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.