Δεν πρόλαβε να περάσει μια μέρα από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Κουμουτσάκου για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους και ήδη βρήκε ουκ ολίγους υποστηρικτές, ιδίως από τον πολιτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα της εξελισσόμενης αυτής πρωτοβουλίας, την στήριξή τους έχουν δώσει πολλοί δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων, οι κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Πατούλης και Νίκος Χιωτάκης.

Ειδικότερα, τη θετική τους στάση έχουν δηλώσει οι: (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά) κ.κ. Αδάμος Γιώργιος, Αλλαγιάννης Κωνσταντίνος, Βουγιουκλάκης Τάκης, Δίβαρης Στέλιος, Ζουμπούλης Παντελής, Ιατρού Σταύρος, Καζαντζής Σταμάτης, Καλαφάτης Σταύρος, Κάρναβος Δημήτρης, Κιούσης Δημήτρης, Κόκκορης Κώστας, Κονδύλης Ανδρέας, Κουράσης Γιώργος, Λαδόπουλος Γιάννης, Λεβαντής Κωνσταντίνος, Λουκάς Δημήτρης, Μάδης Ισίδωρος, Μεθενίτης Σωτήρης, Μιχαλολιάκος Βασίλης, Ξυριδάκης Παντελής, Παπανικολάου Γιώργος, Πατούλης Γιώργος, Πιτούλης Δημήτρης, Σκανδαλάκης Τάκης, Σπηλιωτόπουλος Άρης, Στέφος Νίκος, Τζανής Λουκάς, Τσαπαρλής Νίκος, Χαροκόπος Παντελής, Χιωτάκης Νίκος.

Πέραν αυτών, η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του κ.Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς, όπως αναφέρει, «η Αγία Σοφία ανήκει στο σύνολο της ανθρωπότητας και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας».

Στο μεταξύ, ο κ. Κουμουτσάκος ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία που έλαβε έκανε λόγο για συγκλίνουσες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγία Σοφία θα επαναλειτουργήσει ως τέμενος από τις 29 Μαΐου και ζήτησε από τους σημερινούς περιφερειάρχες να συνυπογράψουν επιστολή μαζί με τους υποψηφίους για τις περιφέρειες και του Δήμους της χώρας. Παράλληλα, παρέθεσε σχέδιο επιστολής προς τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης επισημαίνοντάς του πως το ζήτημα αυτό αφορά ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα καθώς η Αγία Σοφία από το 1985 είναι επίσημα ενταγμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής κάλεσε το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί τέτοια κίνηση.