Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την επέλαση του κορονοϊού και στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «οι συνέπειες από την πανδημία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Αυτός ο πόλεμος έχει πολλά θύματα αλλά κανέναν υπεύθυνο για να λογοδοτήσει».

Όπως τόνισε, «η απόφασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία να γίνει η ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά από έκτακτα μέτρα προστέθηκαν άμεσα στη φαρέτρα της χώρας. Μπροστά μας έχουμε δυστυχώς έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι μέχρι έναν βαθμό και το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει. Δαπανήσαμε  πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε, γι’ αυτό και περνάμε τώρα στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων». Ακολούθως ανέπτυξε τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί, ύψους 17,5 δισ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν για ενίσχυση του εισοδήματος και για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Κύριο μέλημά μας όμως είναι η προστασία της απασχόλησης».