Σε δύο «ενότητες» χωρίστηκε η σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρώτο κομμάτι της συνάντησης, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, τέθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Στο δεύτερο σκέλος της σύσκεψης, τέθηκαν στο επίκεντρο η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας, η επεξεργασία και το κλείσιμο διάφορων εκκρεμών θεμάτων. Ερωτηθείς σχετικά με τον φόρο ακινήτων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς» και αυτό, όπως πρόσθεσε, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά διότι, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμα ότι οι βουλευτές εκφράζουν αγωνία και εκφράζουν την κοινωνία, και κουβαλούν ένα τεράστιο βάρος που παλαιότερα, όπως συμπλήρωσε, το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα και η ΝΔ. Άφησε δε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και ότι κάνουν εκ του ασφαλούς και «τζάμπα» κριτική.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πλαίσιο της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα είναι διαμορφωμένο και τόνισε πως το «όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα αποτυπώνεται και στην προγραμματική συμφωνία. Ερωτηθείς εάν αλλάζουν οι στόχοι του προγράμματος, σημείωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι μακροοικονομικοί και πως κακώς αντιμετωπίζονται απλά ως δημοσιονομικοί.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απολύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και «να δούμε όλη την ατζέντα». Ακόμα, επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και τόνισε ότι η κινητικότητα πρέπει να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και να λειτουργεί προς όφελος και ως μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αύριο θα πραγματοποιηθούν δύο συσκέψεις, αναφορικά με τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ.