Η ΟΤΟΕ, η ΓΣΕΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση «κοροϊδεύουν» όταν κόπτονται για το «ναυάγιο» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και «αγωνιούν για τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Τομέα. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό βραχίονα του ΚΚΕ, «σπέρνουν την αυταπάτη ότι ένας ντόπιος τραπεζίτης ή μία δημόσια τράπεζα δε θα εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, δε θα ληστεύει τα λαϊκά νοικοκυριά».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «Έλληνες τραπεζίτες είναι αυτοί που απαιτούν παραπέρα μειώσεις μισθών 20%, κατάργηση των ΣΣΕ και του σταθερού χρόνου εργασίας. Δημόσια ήταν η τράπεζα (ΑΤΕ) που πρώτη εφάρμοσε 30% μείωση αποδοχών. Ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές είναι οι τράπεζες που δίνουν χρήμα με ληστρικά επιτόκια σε αγρότες , αυτοαπασχολούμενους και λαϊκά νοικοκυριά και χαρίζουν θαλασσοδάνεια στους μεγάλους επιχειρηματίες».

Το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού επισημαίνει ακόμα ότι «οι τσακωμοί στις τράπεζες, οι όψιμες ενστάσεις της τρόικα εκφράζουν τις κόντρες του κεφαλαίου για το ποιοι όμιλοι θα ελέγχουν την αγορά, ποιος θα πληρώσει λιγότερη ζημιά σε περίοδο κρίσης, ποιος θα είναι ποιο ισχυρός μετά την κρίση».

Και υπογραμμίζει: «Κανένας εφησυχασμός. Η πείρα της Κύπρου δείχνει ότι η Ε.Ε. δε διστάζει να πάρει μέτρα που θα τσακίσουν το λαό προκειμένου οι μονοπωλιακοί όμιλοι να θωρακίσουν τα κέρδη τους στον ανταγωνισμό. Το τραπεζικό σύστημα στην καπιταλιστική οικονομία είτε με δημόσιο έλεγχο, είτε με Έλληνες επιχειρηματίες, είτε με ξένους, λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και θα στηρίζει επενδύσεις που θα το εξασφαλίζουν.

Τέλος καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να μην «στοιχηθούν πίσω από τα σχέδια των τραπεζιτών. Να μην πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν να καταθέσουν τους μισθούς τους, τα αποθεματικά των ταμείων για άλλη μια φορά στους “φτωχούς” Έλληνες τραπεζίτες που “πονάνε” την πατρίδα. Να οργανώσουν την πάλη τους για να διεκδικήσουν ΣΣΕ, καμία μείωση , καμία απόλυση σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Να συμπορευθούν με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».