Με τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της σήμερα προωθεί η Εθνική Τράπεζα τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που πλέον θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από αυτήν της Eurobank.

Σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να έχει αποφασίσει εντός του Απριλίου, ώστε να αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου ή το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει η τράπεζα τον Δεκέμβριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες της ανέρχονταν σε 9,7 δισ. ευρώ, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής όμως θα ανακοινώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Κύκλοι της τράπεζας ανέφεραν πάντως ότι, ακόμη και αν η τράπεζα προχωρήσει σε πώληση παγίων ή αναδιάταξη του ενεργητικού της, οι κινήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα η Διοίκηση της Εθνικής ενδέχεται να προτείνει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών με αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο όμως δεν θα έδινε τη δυνατότητα στους μετόχους της μειοψηφίας να μετάσχουν στην αύξηση και να λάβουν παραστατικoύς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών από τις μετοχές που θα αναλάβει το ΤΧΣ (Warrants).