Με αφορμή μία ασυνήθιστη συνέντευξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, που δημοσιεύτηκε προ ημερών στους Financial Times, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον προφίλ της μυστηριώδους Καγκελαρίου της Γερμανίας και του δεύτερου, μετά τον Ομπάμα, πιο ισχυρού ανθρώπου στον πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes.

Αφού αναλύει τις θέσεις της Μέρκελ για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τη δέσμευσή της να διασωθεί το ευρώ, «διαφορετικά θα αποτελούσε μία μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη», ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο χιούμορ που διακρίνει τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της που εκπλήσσει όσους δεν τη γνωρίζουν καλά. Η Μέρκελ έχει μία εκπληκτική αίσθηση του χιούμορ.

Μπαίνοντας στο γραφείο της, η Μέρκελ, λέει ο δημοσιογράφος, σου προσφέρει καφέ και τίποτα άλλο και σου χαμογελάει πλατιά. Η πρώην επιστήμονας, κόρη ενός πάστορα, είναι πολύ συγκρατημένη και απαντά προσεκτικά σε όλες τις ερωτήσεις. Είναι ψύχραιμη και ζυγίζει όλες τις λέξεις της.

Οι στενοί της συνεργάτες υποστηρίζουν ότι είναι μία εκπληκτική μίμος. Μιμείται, στις προσωπικές της μόνο στιγμές, με απίστευτη επιτυχία τους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με τις μιμήσεις του πρώην Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου πολλοί την αποκαλούν ναζί, κάνει σα να μην προσέχει τις κριτικές. Στη χώρα της την αποκαλούν τη «Σιδηρά Κυρία» που κατάφερε να επικρατήσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Η αγαπημένη της έκφραση είναι «βήμα-βήμα» και «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση». Η επίλυση της κρίσης του ευρώ έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της καριέρας.

Η ίδια εξεπλάγη και κολακεύτηκε από τη θριαμβευτική επανεκλογή της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών με το συντριπτικό ποσοστό του 98%.

Ηγείται του κόμματος 12 χρόνια, επτά εκ των οποίων ως Καγκελάριος της Γερμανίας.
Η βιογράφος της υποστηρίζει ότι έχει μία εκπληκτική αίσθηση του χιούμορ και μπορεί να διασκεδάσει μόνη της μία ολόκληρη αίθουσα…

Κανείς δεν ξεχνά την έκφρασή της πέρυσι όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Μπερλουσκόνι. Απάντησε διπλωματικά, όμως ο Καβαλιέρε παραιτήθηκε μετά από έξι ημέρες…

Αναλυτές θεωρούν ότι οι αγγλοσάξονες δεν την καταλαβαίνουν, όμως όλος ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι είναι πάρα πολύ καιρό στη θέση της και κινεί όλα τα νήματα.

Ευρωπαίος πρέσβης πιστεύει ότι η εμπειρία δεν είναι το μυστικό της επιρροής της. «Βοηθάει όταν είσαι ο εξυπνότερος άνθρωπος στο τραπέζι και ο καλύτερα προετοιμασμένος», υποστηρίζει. Την ίδια ικανότητα είχε και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η καταγωγή της από την Ανατολική Γερμανία όπου μεγάλωσε την έχει κάνει καχύποπτη. Άλλωστε μεγάλωσε μέσα σε ένα δικτατορικό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδιωτική της ζωή κρατιέται πάντα ιδιωτική.

Η Μέρκελ ήταν πρώτη στην τάξη της και κάποτε ήταν μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος, κάτι που ακόμα δεν αρέσει σε κάποιους μέσα στο κόμμα της. Παντρεύτηκε πρώτη φορά το 1977 σε ηλικία 23 ετών τον Ούλριχ Μέρκελ. Έχει κρατήσει το όνομά του του παρότι χωρίσανε το 1981.

Το 1984 ξαναπαντρεύτηκε τον τωρινό της άντρα, Χοακίμ Σάουερ. Δεν έχουν παιδιά, αλλά ο σύζυγός της έχει δύο αγόρια από τον πρώτο του γάμο.

Δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ μαζί της, εκτός από το μουσικό φεστιβάλ του Βάγκνερ και τις διακοπές τους στο Τιρόλ της Ιταλίας.
Οι συνεργάτες της λένε ότι πάντα προσπαθεί να κατανοήσει τα προβλήματα σε βάθος. Δεν την απασχολεί η πολιτική της επιβίωση για μία εβδομάδα.

Αρχίζει να ανοίγεται όταν μιλά για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και το τέλος του ψυχρού πολέμου, για το οποίο λέει ότι είχε «τεράστια επιρροή» στη ζωή της.

«Σήμανε το θρίαμβο της ελευθερίας έναντι της δικτατορίας». Αυτός ήταν ο λόγος που μπήκε στην πολιτική; Όχι ακριβώς. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, βοηθούσε οργανώσεις να λειτουργούν τα κομπιούτερ. Κανείς δεν καταλάβαινε πώς να κάνει συμβατά τα δυτικά κομπιούτερ με τα ανατολικά.

Όπως λέει, μπήκε στην πολιτική γιατί θεώρησε ότι η Ανατολική Γερμανία χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους στο Κοινοβούλιο. «Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα», λέει. Σίγουρα δεν ονειρευόταν να γίνει Καγκελάριος.

Πάντως, για πολλούς, η Μέρκελ είναι ακόμη «το κορίτσι από την ανατολική Ευρώπη». Είναι ένα αουτσάιντερ. Όπως λένε, «τη σέβονται, δεν την αγαπούν».