Η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και οι αποκρατικοποιήσεις των λιμένων μέσω παραχωρήσεων ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση του αρμοδίου υπουργού Κωστή Μουσουρούλη και του επικεφαλής της Task Force (Ομάδα Δράσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, στον Πειραιά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συζητήθηκε επίσης η ενδυνάμωση των δομών του Υπουργείου προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας έργων και δράσεων για την χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, το ταμείο των εξωτερικών συνόρων, κλπ.

Αναφορά έγινε επίσης σε θέματα νησιωτικής πολιτικής, στην εθνική στρατηγική και στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των λιμένων, στη δυναμική ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο θέμα της ανεργίας, στα προβλήματα του κλάδου της ακτοπλοΐας και στη ναυτική εκπαίδευση.

Σύντομα, εξάλλου, αναμένεται να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας, από τεχνοκράτες του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Task Force, που θα εμβαθύνουν το πλαίσιο συνεργασίας.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Νικόλαος Λίτινας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτριος Χαλκιώτης και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιος Πάλλης.